Pieczone udka z warzywami to można powiedzieć jednogarnkowe danie obiadowe. Całość przygotujemy w jednej formie do pieczenia – szybko, prosto i przede wszystkim smacznie :)
Danie to świetnie sprawdzi się jako niedzielny, rodzinny obiad. Mamy tutaj połączenie delikatnego mięsa z kurczaka i pieczonych słodkich warzyw. Całość smaku podkreśla mieszanka przypraw – zioła prowansalskie, oregano, sól, pieprz, majeranek.
Jest pysznie… spróbujcie.
Obejrzyj nasze filmy:
Składniki (na 3 pojecie)
- 6 udek z kurczaka (bez kości i skóry)
- 3 marchewki
- mały seler
- mały por
- 2 pietruszki
- 4 ziemniaki
- 12 pomidorków koktajlowych
- przyprawy: sólo, pieprz, oregano, majeranek, zioła prowansalskie
Pieczone udka z warzywami – przepis
- Udka z kurczaka dokładnie myjemy, a następnie osuszamy. Układamy w naczyniu do zapiekania.
- Marchewkę, selera, pietruszkę i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
- Pora myjemy i kroimy w półplasterki.
- Wszystkie warzywa dodajemy do kurczaka i całość przyprawiamy.
- Dodajemy pomidorki koktajlowe i zapiekamy przez ok. 1,5 godziny w temperaturze 160 st. C. od czasu do czasu mieszając.
Smacznego!