Pieczone udka z warzywami

Pieczone udka z warzywami

Pieczone udka z warzywami to można powiedzieć jednogarnkowe danie obiadowe. Całość przygotujemy w jednej formie do pieczenia – szybko, prosto i przede wszystkim smacznie :)

Danie to świetnie sprawdzi się jako niedzielny, rodzinny obiad. Mamy tutaj połączenie delikatnego mięsa z kurczaka i pieczonych słodkich warzyw. Całość smaku podkreśla mieszanka przypraw – zioła prowansalskie, oregano, sól, pieprz, majeranek.

Jest pysznie… spróbujcie.

Składniki (na 3 pojecie)

  • 6 udek z kurczaka (bez kości i skóry)
  • 3 marchewki
  • mały seler
  • mały por
  • 2 pietruszki
  • 4 ziemniaki
  • 12 pomidorków koktajlowych
  • przyprawy: sólo, pieprz, oregano, majeranek, zioła prowansalskie

Pieczone udka z warzywami – przepis

  1. Udka z kurczaka dokładnie myjemy, a następnie osuszamy. Układamy w naczyniu do zapiekania.
  2. Marchewkę, selera, pietruszkę i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
  3. Pora myjemy i kroimy w półplasterki.
  4. Wszystkie warzywa dodajemy do kurczaka i całość przyprawiamy.
  5. Dodajemy pomidorki koktajlowe i zapiekamy przez ok. 1,5 godziny w temperaturze 160 st. C. od czasu do czasu mieszając.

Smacznego!

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.