Pieczone udka z kurczaka to bardzo proste, szybkie ale zarazem niesamowicie smaczne danie. Możecie je przygotować na rodzinny niedzielny obiad, będą idealnie komponować się z różnymi dodatkami np. ziemniakami i pyszną surówką z pora i marchewki – przepis na surówkę jest TUTAJ.
Warto upiec więcej udek to zostaną Wam jeszcze na kolejny obiad i nie będziecie musieli ponownie gotować.
Ta propozycja udek jest z chrupiącą skórką…
Obejrzyj nasze filmy:
Składniki
- 8-10 udek z kurczaka
- przyprawa „złocista” do kurczaka
- przyprawa ostra do kurczaka
- czosnek granulowany
- sól
- pieprz
Pieczone udka z kurczaka – przepis
Udka myjemy i dokładnie osuszamy.
Nacieramy je przyprawami, w zależności od tego jak bardzo lubicie pikantne potrawy dajcie mniej albo więcej ostrej przyprawy. Następnie udka przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy na parę godzin (najlepiej na całą noc) do lodówki. Wtedy mięso idealnie przejdzie przyprawami.
Udka układamy na blaszce do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 1,5 godziny.
Jak udka będą już miękkie i rumiany to znaczy, że są gotowe i możemy je podawać.
Smacznego!