Pieczone udka z kurczaka to bardzo proste, szybkie ale zarazem niesamowicie smaczne danie. Możecie je przygotować na rodzinny niedzielny obiad, będą idealnie komponować się z różnymi dodatkami np. ziemniakami i pyszną surówką z pora i marchewki – przepis na surówkę jest TUTAJ.

Warto upiec więcej udek to zostaną Wam jeszcze na kolejny obiad i nie będziecie musieli ponownie gotować.

Ta propozycja udek jest z chrupiącą skórką…

Obejrzyj nasze filmy:

Składniki

  • 8-10 udek z kurczaka
  • przyprawa „złocista” do kurczaka
  • przyprawa ostra do kurczaka
  • czosnek granulowany
  • sól
  • pieprz

Pieczone udka z kurczaka – przepis

Udka myjemy i dokładnie osuszamy.

Nacieramy je przyprawami, w zależności od tego jak bardzo lubicie pikantne potrawy dajcie mniej albo więcej ostrej przyprawy. Następnie udka przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy na parę godzin (najlepiej na całą noc) do lodówki. Wtedy mięso idealnie przejdzie przyprawami.

Udka układamy na blaszce do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 1,5 godziny.

Jak udka będą już miękkie i rumiany to znaczy, że są gotowe i możemy je podawać.

Smacznego!