Carbonara z cukinią to idealne połączenie klasycznej carbonary (przepis TUTAJ) z cukinią. Oprócz niebiańskiego smaku nasz makaron będzie też bardzo apetycznie wyglądał. Uroku doda zielony dodatek w postaci cukinii.
Jednak dodatek cukinii to nie jedyna modyfikacja w stosunku do klasycznej carbonary. W tym przepisie nie użyjemy śmietany :)
No dobrze, to aby się dłużej nie rozwodzić nad tym tematem, poniżej podaję listę składników i przepis.
Obejrzyj nasze filmy:
Składniki
- makaron do spaghetti
- 6-7 plastrów boczku
- 1 mała cukinia
- 2 jajka
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- oliwa
Carbonara z cukinią – przepis
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu.
Kiedy będzie nam się gotował makaron, na odrobinie oliwy szklimy drobno pokrojony czosnek, a następnie przesmażamy pokrojony w paseczki boczek.
Na patelni grillowej smażymy pokrojoną w plasterki cukinię.
W misce roztrzepujemy przy pomocy widelca jajka.
Na patelnię z boczkiem dodajemy makaron (najlepiej prosto z wody), dodajemy jajka, grillowaną cukinię i całość mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jak tylko zobaczymy, że jajka zaczynają się ścinać zdejmujemy z ognia i przekładamy makaron na talerze.
Smacznego!
Podobne ciasta robi moja ciocia, są obłędne w smaku! pozdrawiam serdecznie z nad filiżanki kawy:) write custom essays