Carbonara z cukinią

Carbonara z cukinią

Carbonara z cukinią to idealne połączenie klasycznej carbonary (przepis TUTAJ) z cukinią. Oprócz niebiańskiego smaku nasz makaron będzie też bardzo apetycznie wyglądał. Uroku doda zielony dodatek w postaci cukinii.

Jednak dodatek cukinii to nie jedyna modyfikacja w stosunku do klasycznej carbonary. W tym przepisie nie użyjemy śmietany :)

No dobrze, to aby się dłużej nie rozwodzić nad tym tematem, poniżej podaję listę składników i przepis.

Składniki

  • makaron do spaghetti
  • 6-7 plastrów boczku
  • 1 mała cukinia
  • 2 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • oliwa

Carbonara z cukinią – przepis

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu.

Kiedy będzie nam się gotował makaron, na odrobinie oliwy szklimy drobno pokrojony czosnek, a następnie przesmażamy pokrojony w paseczki boczek.

Na patelni grillowej smażymy pokrojoną w plasterki cukinię.

W misce roztrzepujemy przy pomocy widelca jajka.

Na patelnię z boczkiem dodajemy makaron (najlepiej prosto z wody), dodajemy jajka, grillowaną cukinię i całość mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jak tylko zobaczymy, że jajka zaczynają się ścinać zdejmujemy z ognia i przekładamy makaron na talerze.

Smacznego!

Obejrzyj również wideo:

1 Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.