Jednym z symboli kuchni polskiej jest domowa kiełbasa. Z jednej strony ma niepowtarzalny aromat i zapach, a z drugiej – smakuje wyśmienicie i jest obowiązkowym składnikiem każdego, świątecznego stołu. Jak ją przygotować w domu? Oto kilka cennych rad oraz przepis na domową kiełbasę.
Spis treści
Nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, że domowy wyrób wędlin, nie tylko kiełbas, nie jest ani trudny, ani kosztowny. Warto jednak wiedzieć, że każda wędlina charakteryzuje się czymś innym, a ich wybór jest ogromny. Za każdym razem, gdy sięgamy w sklepie po gotową wędlinę lub kiełbasę to nie zdajemy sobie sprawy z tego, co kupujemy. Wybór gotowego produktu uzależniamy wyłącznie od ceny, składu czy nazwy. Niestety, na przestrzeni lat, rynek wędlin bardzo ucierpiał na jakości, a w większości przypadków producenci stawiają na ilość, a nie na jakość. Dlatego warto zastanowić się nad domowych wyrobem, który będzie o wiele zdrowszy, ale i smaczniejszy.
Co warto wiedzieć na początek?
Jeśli decydujemy się wyrób domowej kiełbasy, to na początek warto poznać kilka cennych rad. Aby kiełbasa nie była zbyt sucha, należy dobrać odpowiednie proporcje zarówno mięs tłustych, jak i chudych. Ważne jest także, aby do masy mięsnej dolać wodę. Jeśli zachowamy właściwą proporcję tłuszczu, to na samym końcu otrzymamy soczysty produkt. Podczas zakupu mięsa zwróć uwagę czy nie jest ono zbyt chude. Jeśli trafiłeś właśnie na takie, warto dokupić i dodatkowo zmielić trochę podgardla lub tłustego boczku.
Obejrzyj nasze filmy:
Przygotowując się do domowej produkcji kiełbasy sprawdź, czy dysponujesz maszynką do mielenia mięsa (może być ręczna lub elektryczna) oraz nasadką do nadziewania kiełbas. Przydadzą się także osłonki.
Jak przygotować mięso?
Gdy już kupimy odpowiednie mięso, to drugim, bardzo ważnym krokiem w przygotowaniu domowej kiełbasy jest odpowiednie doprawienie mięsa. Zakres przypraw oraz ilość zależy od indywidualnych preferencji, jednak warto pamiętać o takich podstawach, jak: pieprz, sól, czosnek czy majeranek – to ona nadadzą charakterystycznego smaku i aromatu. Można zastosować także rozmaryn, gorczycę czy jagody jałowca.
Gotowana czy wędzona kiełbasa?
Gotowana kiełbasa będzie prostsza w przygotowaniu. Wystarczy z mięsa uformować wałeczki, zawinąć je w folie spożywczą lub włożyć do osłonek i związać sznurkiem na końcach. Uformowaną kiełbasę gotuje się na parze przez około 30 minut.
Przy wędzeniu kiełbasy, na samym początku musimy zdecydować czy będziemy ją wędzić na ciepło, czy na zimno. Wędzenie na zimno to proces, który będzie trwał kilka dnia, ale spowoduje, że nasz wyrób dłużej zachowa świeżość. Natomiast, jeśli zdecydujemy się na wędzenie na ciepło to na pewno zajmie nam to mniej czasu. Bowiem wystarczy, że kiełbasa będzie przebywać w ciepłym dymie 3-4 godziny. Pamiętajmy, aby po wyjęciu z wędzarni odparzyć ją w gorącej wodzie. Dopiero po tym będzie gotowa do spożycia. Jeśli zdecydujemy się na wędzenie na ciepło, to warto zaopatrzyć się nie tylko w wędzarkę, ale także w drewno z drzew liściastych lub owocowych.
Przepis na domową kiełbasę wieprzowo-drobiową z szynkowara
Składniki:
- 40 dag piersi z kurczaka
- 60 dag łopatki
- 25 g soli peklowej
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka majeranku
- 1,5 łyżki żelatyny
- woda
Sposób przygotowania:
Mięso myjemy i kroimy w kostkę, nie mieszamy ze sobą! Pokrojone mięso z łopatki rozbijamy tłuczkiem, aby stało się bardziej kruche. Z pozostałych składników przygotowujemy marynatę. Marynujemy mocno dociśnięte mięso w szynkowarze przez 24 godziny. Następnie umieszczamy szynkowar w garnku, zalewamy go do wysokości ¾ wody i gotujemy w temperaturze 80 stopni przez 2 godziny. Gdy mięso zostanie ugotowane, wystudzamy je i chowamy do lodówki na kolejne 48 godzin.
Materiał partnera.