Polędwica z dorsza z pesto i bukietem warzyw to zdrowa, trochę w śródziemnomorskim stylu propozycja na obiad. Dorsz, jak każda inna ryba ma w sobie spore ilości kwasów omega-3, więc powinniśmy jeść ich jak najwięcej.
Rybę zapieczemy wraz z pesto i pomidorkami koktajlowymi, które jeszcze bardziej podkręcą jej smak.
Obiad możecie podać z dowolnymi dodatkami, w moim wypadku podam dorsza z bukietem warzyw przygotowanym w śródziemnomorskim stylu.
Obejrzyj nasze filmy:
Składniki (na 2 porcje)
- 2 polędwice z dorsza (każda po ok. 150g)
- 4 łyżki pesto – przepis poniżej
- 6 pomidorków koktajlowych
- mieszanka mrożonych warzyw
- 1 łyżeczka oregano
- 1/2 łyżeczka bazylii
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki majeranku
- szczypta białego pieprzu
Wykorzystam tutaj mieszankę mrożonych warzyw, mrożone warzywa zachowują swoją świeżość i składniki odżywcze – nie warto się tego bać.
Składniki na pesto
- 2 garści bazylii
- 40g orzeszków piniowych
- 40g parmezanu
- 1 ząbek czosnku
- 5 łyżek oliwy
- sól
- pieprz
Polędwica z dorsza z pesto i bukietem warzyw – jak przygotować
Dorsza dokładnie myjemy, osuszamy i kładziemy w naczyniu żaroodpornym wyłożonym papierem do pieczenia. Doprawiamy go solą i białym pieprzem. Następnie przygotowujemy domowe pesto. Bazylię, czosnek, parmezan, oliwę oraz sól i pieprz dodajemy do blendera i blendujemy. Pesto nakładamy na polędwicę z dorsza, na wierzchu kładziemy przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe i zapiekamy. Dorsza pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 st. C.
Na patelnię z odrobiną oliwy przekładamy mrożone warzywa i podsmażamy. Po kilku minutach, jak się rozmrożą doprawiamy je przyprawami – solą, suszoną bazylią, oregano i majerankiem oraz pieprzem ziołowym. Warzywa smażymy aż będą al dente.
Na talerz wykładamy upieczoną rybę, warzywa i podajemy.
Smacznego!