Polędwica z dorsza z pesto i bukietem warzyw to zdrowa, trochę w śródziemnomorskim stylu propozycja na obiad. Dorsz, jak każda inna ryba ma w sobie spore ilości kwasów omega-3, więc powinniśmy jeść ich jak najwięcej.

Rybę zapieczemy wraz z pesto i pomidorkami koktajlowymi, które jeszcze bardziej podkręcą jej smak.

Obiad możecie podać z dowolnymi dodatkami, w moim wypadku podam dorsza z bukietem warzyw przygotowanym w śródziemnomorskim stylu.

Obejrzyj nasze filmy:

Składniki (na 2 porcje)

  • 2 polędwice z dorsza (każda po ok. 150g)
  • 4 łyżki pesto – przepis poniżej
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • mieszanka mrożonych warzyw
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/2 łyżeczka bazylii
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • szczypta białego pieprzu

Wykorzystam tutaj mieszankę mrożonych warzyw, mrożone warzywa zachowują swoją świeżość i składniki odżywcze – nie warto się tego bać.

Składniki na pesto

  • 2 garści bazylii
  • 40g orzeszków piniowych
  • 40g parmezanu
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 łyżek oliwy
  • sól
  • pieprz

Polędwica z dorsza z pesto i bukietem warzyw – jak przygotować

Dorsza dokładnie myjemy, osuszamy i kładziemy w naczyniu żaroodpornym wyłożonym papierem do pieczenia. Doprawiamy go solą i białym pieprzem. Następnie przygotowujemy domowe pesto. Bazylię, czosnek, parmezan, oliwę oraz sól i pieprz dodajemy do blendera i blendujemy. Pesto nakładamy na polędwicę z dorsza, na wierzchu kładziemy przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe i zapiekamy. Dorsza pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 st. C.

Na patelnię z odrobiną oliwy przekładamy mrożone warzywa i podsmażamy. Po kilku minutach, jak się rozmrożą doprawiamy je przyprawami – solą, suszoną bazylią, oregano i majerankiem oraz pieprzem ziołowym. Warzywa smażymy aż będą al dente.

Na talerz wykładamy upieczoną rybę, warzywa i podajemy.

Polędwica z dorsza z pesto i bukietem warzyw
Polędwica z dorsza z pesto i bukietem warzyw

Smacznego!