Pesto bazyliowe z orzeszkami ziemnymi to moja wariacja na temat klasycznego przepisu na pesto. W oryginalnym przepisie wykorzystujemy orzeszki piniowe, ja postanowiłem zastąpić je orzeszkami ziemnymi. Proponuję wykorzystać te bez soli, jeśli ich nie znajdziecie to ostatecznie mogą być solone i pomińcie dodanie do pesto soli :)
Nieodłącznym składnikiem pesto jest oczywiście parmezan, więc nie powinniśmy rezygnować z tego składnikach, możecie zastąpić parmezan innym długo dojrzewającym serem.
Składniki
- 2 garści bazylii
- 50g orzeszków ziemnych
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 5 łyżek oliwy
- 20g tartego parmezanu
- 1 ząbek czosnku
Pesto bazyliowe z orzeszkami ziemnymi – przepis
Czosnek obieramy z łupinek i wraz z resztą składników wkładamy do blendera. Następnie miksujemy do czasu, aż wszystkie składniki się połączą. Tak przygotowane pesto, zamknięte szczelnie w wyparzonych słoikach może postać do 2 tygodniu w lodówce.
Obejrzyj nasze filmy:
Pesto bazyliowe to świetny dodatek do pieczywa, a jeszcze lepszy do makaronów. Makaron z pesto bazyliowym to typowa włoska klasyka.
Smacznego!