Pesto bazyliowe z orzeszkami ziemnymi to moja wariacja na temat klasycznego przepisu na pesto. W oryginalnym przepisie wykorzystujemy orzeszki piniowe, ja postanowiłem zastąpić je orzeszkami ziemnymi. Proponuję wykorzystać te bez soli, jeśli ich nie znajdziecie to ostatecznie mogą być solone i pomińcie dodanie do pesto soli :)

Nieodłącznym składnikiem pesto jest oczywiście parmezan, więc nie powinniśmy rezygnować z tego składnikach, możecie zastąpić parmezan innym długo dojrzewającym serem.

Składniki

  • 2 garści bazylii
  • 50g orzeszków ziemnych
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 5 łyżek oliwy
  • 20g tartego parmezanu
  • 1 ząbek czosnku

Pesto bazyliowe z orzeszkami ziemnymi – przepis

Czosnek obieramy z łupinek i wraz z resztą składników wkładamy do blendera. Następnie miksujemy do czasu, aż wszystkie składniki się połączą. Tak przygotowane pesto, zamknięte szczelnie w wyparzonych słoikach może postać do 2 tygodniu w lodówce.

Obejrzyj nasze filmy:

Pesto bazyliowe to świetny dodatek do pieczywa, a jeszcze lepszy do makaronów. Makaron z pesto bazyliowym to typowa włoska klasyka.

Smacznego!