
Makaron ze szpinakiem i szparagami w sosie śmietanowym
Makaron ze szpinakiem i szparagami w sosie śmietanowym to idealne połączenie delikatnego smaku szparagów, śmietany, szpinaku i makaronu. Wbrew pozorom jest to bardzo lekkie i pożywne danie.
Całość podajemy ze startym parmezanem i włoskimi orzechami.
Zobacz również: Makaron razowy z pesto bazyliowym
Możecie tutaj wykorzystać dowolny makaron np. penne, świderki. Polecam jednak muszelki, pyszny aromatyczny sos, zostanie w środku muszelek i z każdym kolejnym widelce będziemy go wyczuwali.
Składniki
- makaron muszelki
- szparagi
- duża garść świeżego szpinaku
- 30g parmezanu
- 150 ml śmietany 30%
- sól
- pieprz
- kilka orzechów włoskich
- oliwa z oliwek
- 2 ząbki czosnku
Poznaj nasz poradnik: Ile gotować jajka
Makaron ze szpinakiem i szparagami w sosie śmietanowym – przepis
- Makaron gotujemy al dente. Najlepiej skorzystać ze przepisu znajdującego się na opakowaniu. Każdy makaron ma odrobine inny skład i gotujemy go w różnym czasie
- Szparagi gotujemy w delikatnie osolonej wodzie przez ok. 4 minuty. Odcedzamy i kroimy na 3 części. Aby danie wyglądało jeszcze bardziej efektownie, polecam przeciąć je na pół wzdłuż.
- Czosnek kroimy w cienkie plasterki. Szklimy go przez ok. 10 sekund na oliwie, a następnie dodajemy szpinak i szparagi. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Jak szpinak zacznie się robić miękki, zdejmujemy patelnię z ognia.
- Wlewamy śmietanę, mieszamy, dorzucamy makaron i jeszcze raz wszystko mieszamy.
- Makaron wykładamy na talerze, posypujemy startym parmezanem, a następnie dekorujemy włoskimi orzechami.
Sprawdź także: Szybki makaron z boczkiem
Smacznego!