Makaron ze szpinakiem i szparagami w sosie śmietanowym
Makarony

Makaron ze szpinakiem i szparagami w sosie śmietanowym

Makaron ze szpinakiem i szparagami w sosie śmietanowym to idealne połączenie delikatnego smaku szparagów, śmietany, szpinaku i makaronu. Wbrew pozorom jest to bardzo lekkie i pożywne danie.

Całość podajemy ze startym parmezanem i włoskimi orzechami.

Zobacz również: Makaron razowy z pesto bazyliowym

Możecie tutaj wykorzystać dowolny makaron np. penne, świderki. Polecam jednak muszelki, pyszny aromatyczny sos, zostanie w środku muszelek i z każdym kolejnym widelce będziemy go wyczuwali.

Składniki

  • makaron muszelki
  • szparagi
  • duża garść świeżego szpinaku
  • 30g parmezanu
  • 150 ml śmietany 30%
  • sól
  • pieprz
  • kilka orzechów włoskich
  • oliwa z oliwek
  • 2 ząbki czosnku

Poznaj nasz poradnik: Ile gotować jajka

Makaron ze szpinakiem i szparagami w sosie śmietanowym – przepis

  1. Makaron gotujemy al dente. Najlepiej skorzystać ze przepisu znajdującego się na opakowaniu. Każdy makaron ma odrobine inny skład i gotujemy go w różnym czasie
  2. Szparagi gotujemy w delikatnie osolonej wodzie przez ok. 4 minuty. Odcedzamy i kroimy na 3 części. Aby danie wyglądało jeszcze bardziej efektownie, polecam przeciąć je na pół wzdłuż.
  3. Czosnek kroimy w cienkie plasterki. Szklimy go przez ok. 10 sekund na oliwie, a następnie dodajemy szpinak i szparagi. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Jak szpinak zacznie się robić miękki, zdejmujemy patelnię z ognia.
  4. Wlewamy śmietanę, mieszamy, dorzucamy makaron i jeszcze raz wszystko mieszamy.
  5. Makaron wykładamy na talerze, posypujemy startym parmezanem, a następnie dekorujemy włoskimi orzechami.

Makaron ze szpinakiem i szparagami w sosie śmietanowym

Sprawdź także: Szybki makaron z boczkiem

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.