Większość przepisów na makarony pochodzi z Włoch, jednak wiele przepisów przeszło spore modyfikacje. Tym razem postanowiliśmy przygotować zdrowy makaron z pomidorkami i pesto bazyliowym.
Ten makaron będzie idealny dla wszystkich, którzy dbają o linię, są na diecie lub po prostu chcą się zdrowo odżywiać. W tym przepisie możecie również wykorzystać makaron razowy co sprawi, że danie już będzie praktycznie w 100% idealne :)
Makaron z pomidorkami i pesto bazyliowym – składniki
- szklanka makaronu
- 8 pomidorków koktajlowych
- 2 garści świeżej bazylii
- odrobina orzeszków piniowych
- 20g startego parmezanu
- 4-5 łyżek oliwy
- 3 ząbki czosnki
- sól
- pieprz
- garść miksu sałat
Makaron z pomidorkami i pesto bazyliowym – przepis
Makaron gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu.
Obejrzyj nasze filmy:
Do blendera wkładamy bazylię, orzeszki, parmezan. Dodajemy oliwę, obrane ząbki czosnku i doprawiamy solą i pieprzem. Całość blendujemy.
Odcedzony makaron mieszamy z przygotowanym pesto bazyliowym.
Na dnie talerza układamy miks sałat, następnie wymieszany z pesto makaron, a na wierzchu kładziemy pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe.
Smacznego!
P.S. A może macie pomysł jak można urozmaicić to danie?