Makaron z pomidorkami i pesto bazyliowym

Makaron z pesto i pomidorkami

Większość przepisów na makarony pochodzi z Włoch, jednak wiele przepisów przeszło spore modyfikacje. Tym razem postanowiliśmy przygotować zdrowy makaron z pomidorkami i pesto bazyliowym.

Ten makaron będzie idealny dla wszystkich, którzy dbają o linię, są na diecie lub po prostu chcą się zdrowo odżywiać. W tym przepisie możecie również wykorzystać makaron razowy co sprawi, że danie już będzie praktycznie w 100% idealne :)

Makaron z pomidorkami i pesto bazyliowym – składniki

  • szklanka makaronu
  • 8 pomidorków koktajlowych
  • 2 garści świeżej bazylii
  • odrobina orzeszków piniowych
  • 20g startego parmezanu
  • 4-5 łyżek oliwy
  • 3 ząbki czosnki
  • sól
  • pieprz
  • garść miksu sałat

Makaron z pomidorkami i pesto bazyliowym – przepis

Makaron gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu.

Do blendera wkładamy bazylię, orzeszki, parmezan. Dodajemy oliwę, obrane ząbki czosnku i doprawiamy solą i pieprzem. Całość blendujemy.

Odcedzony makaron mieszamy z przygotowanym pesto bazyliowym.

Na dnie talerza układamy miks sałat, następnie wymieszany z pesto makaron, a na wierzchu kładziemy pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe.

Smacznego!

P.S. A może macie pomysł jak można urozmaicić to danie?

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.