Zawsze miałem wrażenie, że sałatka musi być wytrawna. To jest jednak błędne podejście, bo słodkie rodzynki i słodki ananas doskonale będą się komponowały z filetem z kurczaka. Tak przygotowana sałatka to idealna propozycja na spotkanie ze znajomymi.
Sałatka z kurczakiem na słodko to propozycja dla miłośników połączenia smaków mięsa z owocami i orzechami. Taki zestaw składników daje nam wiele możliwości w komponowaniu sałatki i dodawaniu do niej ulubionych owoców i orzechów. Poniżej przedstawiamy jeden z przepisów na sałatkę z kurczakiem na słodko.
Sałatka z kurczakiem na słodko to doskonała propozycja na obiad lub kolację. Dzięki połączeniu mięsa z owocami i orzechami, sałatka ta jest pełna smaku i aromatu.
Obejrzyj nasze filmy:
Warto zwrócić uwagę na wartości odżywcze poszczególnych składników – kurczak to źródło białka, sałata i papryki są bogate w witaminy i składniki mineralne, a orzechy i owoce dodają nam cennych dla organizmu tłuszczów i węglowodanów.
Myślę, że doskonale będzie również pasowała na świąteczny stół i urozmaici Wasze potrawy.
Przeczytaj o: Czosnek: mały ząbek, wielkie korzyści
Poniżej znajdziecie przepis i wykonanie sałatki przez Madzię, a mi nie pozostaje nic innego jak życzyć Wam smacznego :)
Sałatka z kurczakiem na słodko składniki
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka
- puszka ananasów
- 3 ząbki czosnku
- słoiczek selera naciowego
- puszka kukurydzy
- woreczek ryżu
- 50 g rodzynek
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 3 łyżki majonezu
- sól
- pieprz
- oliwa
Szybki przepis na: Sałatka z sosem miodowo- musztardowym
Sałatka z kurczakiem na słodko przepis
Kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy solą, pieprzem, ostrą papryką i czosnkiem. Odstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę aby wszystkie składniki się przegryzły. Następnie smażymy go na odrobinie oliwy i odstawiamy do ostygnięcia.
Ryż gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Ja zazwyczaj gotuję sypki ryż. Ten gotowany w woreczkach, bardzo często po ugotowaniu jest bardzo posklejany.
Rodzynki zalewamy gorącą wodą i zostawiamy na ok. 20 minut. Następnie dokładnie je odsączamy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
Seler, kukurydzę i ananasa odsączamy z zalewy. Ananasa kroimy w kosteczkę. Odsączamy je dość dokładnie, tak aby nasza sałatka nie podeszła zbyt mocno wodą i sokami.
Wszystkie składniki łączymy z majonezem. Dodajemy majonez partiami i sprawdzamy czy przypadkiem już go nie wystarczy. Zawsze możemy dodać majonezu, ale zabrać z sałatki będzie już trudno. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem (jeśli jest taka potrzeba).
Sałatkę najlepiej jest schować do lodówki na ok. 1,5 godziny aby wszystkie smaki się ze sobą połączyły.
Sprawdź także: Błyskawiczna sałatka warzywna
Smacznego!