Niedawno wróciliśmy z Włoch i zasmakowaliśmy w tamtejszej kuchni. W związku z tym dzisiejszy przepis będzie inspirowany tradycyjnymi daniami kuchni włoskiej. Poniżej znajdziecie ciekawy przepis na pyszny makaron z kurczakiem i szpinakiem.

Najlepiej jest go jeść zaraz po przygotowaniu, niestety odgrzewany nie smakuje już tak dobrze.

Makaron z kurczakiem i szpinakiem – składniki:

  • 250g świeżego szpinaku
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 3 łyżki śmietany
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • łyżka masła
  • makaron do spaghetti
  • 30g parmezanu

Makaron z kurczakiem i szpinakiem – przepis:

Kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy solą pieprzem, odrobiną oregano i podsmażamy na patelni.

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.

Szpinak dokładnie myjemy, odsączamy i dusimy z czosnkiem na odrobinie masełka. W międzyczasie doprawiamy go do smaku solą i pieprzem. Jak ze szpinaku odparuje woda, dodajemy śmietanę, kurczaka i całość dusimy dosłownie 3 minuty razem.

Makaron dodajemy do sosu i całość mieszamy.

Danie wyśmienicie smakuje posypane odrobiną parmezanu.

Smacznego!