Niedawno wróciliśmy z Włoch i zasmakowaliśmy w tamtejszej kuchni. W związku z tym dzisiejszy przepis będzie inspirowany tradycyjnymi daniami kuchni włoskiej. Poniżej znajdziecie ciekawy przepis na pyszny makaron z kurczakiem i szpinakiem.
Najlepiej jest go jeść zaraz po przygotowaniu, niestety odgrzewany nie smakuje już tak dobrze.
Makaron z kurczakiem i szpinakiem – składniki:
- 250g świeżego szpinaku
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 3 łyżki śmietany
- 3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- oregano
- łyżka masła
- makaron do spaghetti
- 30g parmezanu
Makaron z kurczakiem i szpinakiem – przepis:
Kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy solą pieprzem, odrobiną oregano i podsmażamy na patelni.
Obejrzyj nasze filmy:
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Szpinak dokładnie myjemy, odsączamy i dusimy z czosnkiem na odrobinie masełka. W międzyczasie doprawiamy go do smaku solą i pieprzem. Jak ze szpinaku odparuje woda, dodajemy śmietanę, kurczaka i całość dusimy dosłownie 3 minuty razem.
Makaron dodajemy do sosu i całość mieszamy.
Danie wyśmienicie smakuje posypane odrobiną parmezanu.
Smacznego!