Bożonarodzeniowa pizza w kształcie choinki to połączenie tradycji świątecznych z ulubionym daniem, które z pewnością wprowadziłoby niepowtarzalny urok do naszych świątecznych przyjęć.
Spis treści
Choinka bożonarodzeniowa to symbol świąt, ale co by się stało, gdybyśmy połączyli ją z ulubionym daniem – pizzą? Wyobraź sobie świąteczną pizzę w kształcie choinki! To pomysł, który może przynieść radość wszystkim miłośnikom pizzy i magii świąt.
Bożonarodzeniowa pizza ze szpinakiem ze szpinakiem to nietypowa pizza miałaby kształt trójkąta, przypominając gałązki choinki. Ta nietypowa, lecz kreatywna pizza, nie tylko byłaby smacznym daniem na świątecznym stole, szybką przekąską, ale także stałaby się ciekawym elementem dekoracyjnym.
Obejrzyj nasze filmy:
Jak ozdobić pizzę w kształcie choinki?
Ale co z ozdobami? Można by dodać kolorowe warzywa w kształcie bombek, na przykład czerwoną paprykę, żółtą kukurydzę, pomidorki koktajlowe czy czarne oliwki. Całość można by zwieńczyć „gwiazdką” z plastrów sera na szczycie pizzy.
Do przygotowania tej pizzy możecie użyć gotowego ciasta na pizzę, ja jednak pokażę Wam jak przygotować swoje, domowe ciasto. Ja użyję miksu uniwersalnego, aby pizza była również ciekawą propozycją dla osób nie tolerujących glutenu.
Ta bożonarodzeniowa pizza w kształcie choinki to super fajna przystawka na przyjęcie czy spotkanie ze znajomymi. Każdy może sobie oderwać kawałek, nie trzeba jej kroić. Idealnie do tej pizzy pasuje delikatny sos czosnkowy w 3 minuty.
Bożonarodzeniowa pizza w kształcie choinki składniki
Składniki na ciasto na pizzę
- 500g bezglutenowego mixu uniwersalnego Incola
- 300 ml wody
- 7 g drożdży suchych
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki oliwy
Bardzo ważne jest aby woda była w temperaturze pokojowej. Miks bezglutenowy możecie zastąpić z powodzeniem zwykłą mąką, albo mąką typu 00.
Przepis jest na 2 mniejsze, albo bardzo dużą pizzę w kształcie choinki.
Składniki na farsz
- 300g mrożonego szpinaku
- 1 ząbek czosnku
- 100g kremowego serka śmietankowego (kanapkowego)
- sól
- pieprz
Dodatkowo
- 150g tartej mozzarelli, albo innego dowolnego sera
- sos czosnkowy
Bożonarodzeniowa pizza w kształcie choinki przepis
Ja używam mrożonego szpinaku, najlepiej takiego rozdrobnionego. Musimy go wyjąć wcześniej z zamrażalnika przed przygotowaniem pizzy w kształcie choinki. Jak mamy wyjęty szpinak, to przystępujemy do przygotowania ciasta na pizzę.
Ciasto na pizzę można wyrobić ręcznie, ale możecie również wykorzystać do tego robota kuchennego. Do misy robota wsypujemy mix uniwersalny i dodajemy wodę. Przy pomocy łyżki mieszamy i zostawiamy na 20 minuty.
Po tym czasie dodajemy drożdże, oliwę, szczyptę soli i wyrabiamy ciasto.
Ciasto na pizzę po wyrobieniu powinny być bardzo elastyczne, misę podsypujemy odrobiną miksu, układamy w niej ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5 godziny w ciepłe miejsce.
W tym czasie możemy przygotować nadzienie, w rondelku na wolnym ogniu podgrzewamy szpinak, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Szpinak trzeba dość dobrze doprawić, bo sam w sobie jest mdły. Całość na wolnym ogniu gotujemy przez 2 -3 minuty i dodajemy kremowy serek kanapkowy. Jak wszystkie składniki się połaczą to mamy gotowy farsz do pizzy.
Ciasto do pizzy dzielimy na dwie części (jeśli robimy dwie mniejsze pizze choinki), albo zostawiamy w całości, jak chcemy zrobić dużą choinkę. Ciasto rozwałkowujemy w kształt prostokąta i przy pomocy noża od góry nacinamy je tworząc trójkąt.
Na środek nakładamy farsz, posypujemy tartą mozzarellą.
Przykrywamy dwoma bokami ciasta które pozostały po stworzeniu dolnej części pizzy. Pizzę choinkę nacinamy w poprzek, tak aby powstały gałązki.
Każdy z naciętych boków zawijamy.
Pizzę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 235 st. C i pieczemy przez około 10- 13 minut. Po tym czasie wyjmujemy pizzę z piekarnika i odstawiamy na 2-3 minuty zanim ją podamy.
Bożonarodzeniowa pizza w kształcie choinki to według mnie bardzo interesujący przepis, który możemy wykonać w okresie około świątecznym. To nie tylko ciekawa przystawka świąteczna, ale również to danie może pełnić ciekawą dekorację na świątecznym stole.
Smacznego!