
Makaron świderki z kurkami to bardzo prosty przepis, który nie tylko świetnie wygląda ale smakiem przeniesie Cię to lasu. Ponadto kurki, powinny być często stosowane przez wegetarian gdyż prócz tego, że składają się z wody posiadają również witaminy z grupy B, żelazo, cynk, mangan i błonnik, który powoduje ze stajemy się syci.
Listę niezbędnych składników oraz przepis znajdziesz poniżej.
Składniki
- 250 g makarony typu świderki
- 250 g kurek
- ½ cebuli
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- ½ natki pietruszki
- 80 ml śmietany 30%
- Sól, pieprz do smaku
- Oliwa z oliwek do smażenia
Przepis na makaron z kurkami
- Makaron ugotuj zgodnie ze wskazówkami znajdującymi się na opakowaniu
- Na patelni rozgrzej masło wraz z oliwą, zeszklij czosnek i cebulę.
- Gdy czosnek i cebula będą miały już złoty kolor, dodaj kurki. Smaż około 2 minuty często mieszając by nie przywarły do patelni. Dodaj pietruszkę i śmietanę. Dopraw solą i pieprzem
- Do tak przygotowanego sosu dodaj ugotowany makaron, gotuj przez chwilę aż sos zgęstnieje a smaki się połączą.
Dodaj komentarz