Makaron świderki z kurkami

Makaron świderki z kurkami

Makaron świderki z kurkami to bardzo prosty przepis, który nie tylko świetnie wygląda ale smakiem przeniesie Cię to lasu. Ponadto kurki, powinny być często stosowane przez wegetarian gdyż prócz tego, że składają się z wody posiadają również witaminy z grupy B, żelazo, cynk, mangan i błonnik, który powoduje ze stajemy się syci.

Listę niezbędnych składników oraz przepis znajdziesz poniżej.

Składniki

  • 250 g makarony typu świderki
  • 250 g kurek
  • ½ cebuli
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • ½ natki pietruszki
  • 80 ml śmietany 30%
  • Sól, pieprz do smaku
  • Oliwa z oliwek do smażenia

Przepis na makaron z kurkami

  1. Makaron ugotuj zgodnie ze wskazówkami znajdującymi się na opakowaniu
  2. Na patelni rozgrzej masło wraz z oliwą, zeszklij czosnek i cebulę.
  3. Gdy czosnek i cebula będą miały już złoty kolor, dodaj kurki. Smaż około 2 minuty często mieszając by nie przywarły do patelni. Dodaj pietruszkę i śmietanę. Dopraw solą i pieprzem
  4. Do tak przygotowanego sosu dodaj ugotowany makaron, gotuj przez chwilę aż sos zgęstnieje a smaki się połączą.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.