Uwielbiam łososia pod każdą postacią i już od dawna miałem ochotę zrobić jego grillowaną wersję. Przepis jest niezwykle prosty, a smakuje nieziemsko :) Sam łosoś jest niskokaloryczny i bogaty w kwasy tłuszczowe omega-3. Doskonale wpływa na nasz układ krążenia.

Zaczynamy…

Grillowany łosoś podany z fasolką szparagową – składniki

  • 1 cytryna
  • 1/2 pęczku koperku
  • ok. 1/2 kg świeżego łososia ze skórą

jako dodatek do łososia posłuży nam fasolka szparagowa z nieco mniej zdrowym masełkiem z tartą bułką.

Obejrzyj nasze filmy:

Grillowany łosoś podany z fasolką szparagową – przepis

1. Dokładnie myjemy i filetujemy łososia (chyba, że uda nam się kupić filet). Nie mniej łosoś ma duże ości i najłatwiej jest je wyciągnąć pensetą. Następnie dzielimy łososia na dwie części.

2. Oba kawałki łososia układamy na talerzu skraplamy sokiem z cytryny i posypujemy świeżo posiekanym koperkiem i wstawiamy na ok. 1 godzinę do lodówki. W międzyczasie odcinamy końcówki od fasolki i dokładnie myjemy.

marynowanie_lososia

3. Łososia grillujemy (na patelni grillowej) jakieś 6-8 minut z każdej strony, zaczynając od strony ze skórą.

4. Fasolę gotujemy, aż będzie miękka. Przed końcem gotowania roztapiamy na patelni masełko i mieszamy z bułką tartą. Jak masło się rozpuści możemy wyłączyć ogień aby go nie spalić.

Smacznego…

losos_1