Uwielbiam łososia pod każdą postacią i już od dawna miałem ochotę zrobić jego grillowaną wersję. Przepis jest niezwykle prosty, a smakuje nieziemsko :) Sam łosoś jest niskokaloryczny i bogaty w kwasy tłuszczowe omega-3. Doskonale wpływa na nasz układ krążenia.
Zaczynamy…
Grillowany łosoś podany z fasolką szparagową – składniki
- 1 cytryna
- 1/2 pęczku koperku
- ok. 1/2 kg świeżego łososia ze skórą
jako dodatek do łososia posłuży nam fasolka szparagowa z nieco mniej zdrowym masełkiem z tartą bułką.
Obejrzyj nasze filmy:
Grillowany łosoś podany z fasolką szparagową – przepis
1. Dokładnie myjemy i filetujemy łososia (chyba, że uda nam się kupić filet). Nie mniej łosoś ma duże ości i najłatwiej jest je wyciągnąć pensetą. Następnie dzielimy łososia na dwie części.
2. Oba kawałki łososia układamy na talerzu skraplamy sokiem z cytryny i posypujemy świeżo posiekanym koperkiem i wstawiamy na ok. 1 godzinę do lodówki. W międzyczasie odcinamy końcówki od fasolki i dokładnie myjemy.
3. Łososia grillujemy (na patelni grillowej) jakieś 6-8 minut z każdej strony, zaczynając od strony ze skórą.
4. Fasolę gotujemy, aż będzie miękka. Przed końcem gotowania roztapiamy na patelni masełko i mieszamy z bułką tartą. Jak masło się rozpuści możemy wyłączyć ogień aby go nie spalić.
Smacznego…
Mniam! łososia kocham, a fasolkę bardzo lubię – także dla mnie super połączenie !
Zapraszam do udziału w konkursie – http://myszkagotuje.blogspot.com/2013/09/imprezowy-konkurs.html
By kwasów omega-3 było jeszcze więcej polecam skropić lekko olejem rzepakowym :)
A o tym nie widziałem, dziękuję :)