Bez względu na to, czy jesteś cukrzykiem, czy też nie, cała Twoja rodzina zyska na zmianie nawyków żywieniowych na lepsze. Poniżej znajduje się siedem rad dla cukrzyków na to, aby prawidłowo się odżywiać. Są one dosyć łatwe do wdrożenia.

  1. Jedz regularnie małe posiłki

Rozplanuj sobie wszystkie posiłki równomiernie przez cały dzień i skup się na najważniejszym z nich, czyli śniadaniu.

  1. Zwróć uwagę na wielkość porcji

Dostosowuj ilość kalorii na talerzu w taki sposób, aby była adekwatna do Twoich celów. Być może będzie trzeba nad tym popracować. Spróbuj używać mniejszych talerzy. Do głównych posiłków dodawaj ogromną ilość warzyw i jedz je w pierwszej kolejności, aby wstępnie zaspokoić głód czymś niskokalorycznym.

  1. Licz węglowodany

Weź pod uwagę węglowodany w jedzeniu, które spożywasz w ciągu dnia. Zdrowsze opcje, w których znajdziesz ten makroskładnik to pełnoziarniste skrobiowe jedzenie, owoce, warzywa, produkty mleczne. Zawsze bierz je pod uwagę, ponieważ to właśnie węglowodany podnoszą poziom cukru we krwi.

  1. Ogranicz tłuszcze nasycone

Tłuszcz jest potrzebny do utrzymania gospodarki hormonalnej w dobrym stanie. Mimo to ogranicz tłuszcze nasycone, które można znaleźć w produktach pochodzenia zwierzęcego takich jak masło, ser, czerwone i przetworzone mięso, olej palmowy, olej kokosowy itp.

  1. Spożywaj odpowiednią ilość warzyw

Dodawaj je do każdego posiłku, który będziesz spożywał, aby dostarczyć potrzebną ilość mikroelementów do prawidłowego funkcjonowania.

  1. Ogranicz sól

Zbyt dużo soli w diecie może przyczynić się do nadciśnienia, co podwyższa ryzyko powstania różnych komplikacji u osoby chorującej na cukrzycę. Dorośli powinni spożywać nie więcej niż 6 gramów soli dziennie, podczas gdy dzieci powinny celować w jeszcze niższe liczby. Większość soli pochodzi z produktów przetworzonych, więc wystarczy ograniczyć tego typu pożywienie i gotować samemu zdrowe, domowe posiłki. Dzięki temu możesz dopasować smak do swoich preferencji i dodać innych przypraw, które zrekompensują ten brak soli. Dobrze jest również czytać etykiety na opakowaniach produktów, aby wybierać najlepsze opcje.

  1. Jedz więcej ryb

Mięso z ryb jest bardzo dobrym źródłem białka, a w szczególności tłuszczy. Zawiera w sobie zdrowe kwasy tłuszczowe takie jak omega-3 (wielonienasycony), które chroni serce przed różnymi schorzeniami. Możesz je spożywać na różne sposoby: świeże, zamrożone, w konserwie. Unikaj smażonych ryb. Staraj się jeść przynajmnie dwie porcje tygodniowo.