Domowe frytki z żółtym serem
Przystawki, przekąski, sosy

Frytki z serem

Frytki z serem to przekąska, którą bardzo często przygotowuję na spotkanie ze znajomymi. Frytki to chyba jeden z najpopularniejszych dodatków i przekąsek na całym świecie. Nie jest może najbardziej zdrowy i dietetyczny, ale z całą pewnością broni się smakiem.

Jak przygotować frytki z serem?

Przepis na frytki z serem jest bardzo prosty. Smażone frytki posypujemy żółtym serem i wkładamy do piekarnika na kilka minut, tak aby ser się rozpuścił. Żółty ser możemy posypać odrobiną ulubionych ziół – oregano i bazylią. Przygotowując frytki z serem możecie skorzystać z gotowych mrożonych frytek, które dostaniecie w każdym sklepie. W dalszej części tego wpisu pokażę Wam, jak przygotować chrupiące frytki z serem w domu.

Tak przygotowane frytki możemy podać z sosem BBQ, sosem czosnkowym, albo klasycznie z ketchupem.

Prosty sposób na chrupiące frytki

Wiele osób zastanawia się, jak przygotować chrupiące frytki z serem, aby były tam smaczne i tak dobre, jak w niejednym barze. Jest na to bardzo prosty sposób. Na 30 minut przed smażeniem frytki umieszczamy w posłodzonej wodzie. Potem w procesie smażenia cukier się karmelizuje tworząc chrupiącą skórkę. W środku frytki pozostaną miękkie.

Podczas przygotowania frytek z serem jest bardzo ważne to, aby wszystkie były jednakowej grubości, w przeciwnym razie nierówno się usmażą i część z nich będzie surowa, a część spalona.

Czym zastąpić frytki z serem?

Frytki z serem nie są daniem dietetyczny, ze względu na smażenie w głębokim tłuszczu, jak i dodatek sera. Jeśli się odchudzacie, bądź jesteście na diecie, to możecie klasyczne frytki z serem zastąpić ich zdrową wersją i przygotować frytki z batatów w 30 minut. Z całą pewnością będzie to lepsze rozwiązanie i znacznie bardziej zdrowe.

Jeśli jednak jesteście zdecydowani na frytki z żółtym serem to przepis znajdziecie poniżej.

Oczywiście do jej przygotowania wykorzystamy domowe frytki, poniżej przepis jak je przygotować, aby były chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku.

Błyskawiczny przepis na: Buraczki na zimno

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 l wody
  • 4 łyżki cukru
  • olej do smażenia
  • 100g sera żółtego

#zostańwdomu – Szybka nauka języka angielskiego

Frytki z serem przepis

  1. Ziemniaki kroimy w paseczki, tak aby przypominały frytki. Bardzo ważne jest aby miały mniej więcej taki sam rozmiar. Inaczej nie będą równomiernie upieczone.
  2. W wodzie rozpuszczamy cukier, a następnie wkładamy tam pokrojone ziemniaki. Zostawiamy na ok. 30 minut, następnie osuszamy. Cukier sprawi, że frytki będą bardzo chrupiące.
  3. W wysokim garnku rozgrzewamy olej i smażymy frytki na rumiany kolor. Frytki odsączamy z tłuszczu, doprawiamy ulubionymi przyprawami, albo samą solą i przekładamy do naczynia do zapiekania.
  4. Posypujemy frytki startym serem i wkładamy do piekarnika na ok. 6-7 minut, aby ser się roztopił.
Domowe frytki z żółtym serem

Zobacz przepis na: Szybkie, domowe frytki

Smacznego!

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze