Frytki z serem to przekąska, którą bardzo często przygotowuję na spotkanie ze znajomymi. Frytki to chyba jeden z najpopularniejszych dodatków i przekąsek na całym świecie. Nie jest może najbardziej zdrowy i dietetyczny, ale z całą pewnością broni się smakiem.
Jak przygotować frytki z serem?
Przepis na frytki z serem jest bardzo prosty. Smażone frytki posypujemy żółtym serem i wkładamy do piekarnika na kilka minut, tak aby ser się rozpuścił. Żółty ser możemy posypać odrobiną ulubionych ziół – oregano i bazylią. Przygotowując frytki z serem możecie skorzystać z gotowych mrożonych frytek, które dostaniecie w każdym sklepie. W dalszej części tego wpisu pokażę Wam, jak przygotować chrupiące frytki z serem w domu.
Tak przygotowane frytki możemy podać z sosem BBQ, sosem czosnkowym, albo klasycznie z ketchupem.
Obejrzyj nasze filmy:
Prosty sposób na chrupiące frytki
Wiele osób zastanawia się, jak przygotować chrupiące frytki z serem, aby były tam smaczne i tak dobre, jak w niejednym barze. Jest na to bardzo prosty sposób. Na 30 minut przed smażeniem frytki umieszczamy w posłodzonej wodzie. Potem w procesie smażenia cukier się karmelizuje tworząc chrupiącą skórkę. W środku frytki pozostaną miękkie.
Podczas przygotowania frytek z serem jest bardzo ważne to, aby wszystkie były jednakowej grubości, w przeciwnym razie nierówno się usmażą i część z nich będzie surowa, a część spalona.
Czym zastąpić frytki z serem?
Frytki z serem nie są daniem dietetyczny, ze względu na smażenie w głębokim tłuszczu, jak i dodatek sera. Jeśli się odchudzacie, bądź jesteście na diecie, to możecie klasyczne frytki z serem zastąpić ich zdrową wersją i przygotować frytki z batatów w 30 minut. Z całą pewnością będzie to lepsze rozwiązanie i znacznie bardziej zdrowe.
Jeśli jednak jesteście zdecydowani na frytki z żółtym serem to przepis znajdziecie poniżej.
Oczywiście do jej przygotowania wykorzystamy domowe frytki, poniżej przepis jak je przygotować, aby były chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku.
Błyskawiczny przepis na: Buraczki na zimno
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 2 l wody
- 4 łyżki cukru
- olej do smażenia
- 100g sera żółtego
#zostańwdomu – Szybka nauka języka angielskiego
Frytki z serem przepis
- Ziemniaki kroimy w paseczki, tak aby przypominały frytki. Bardzo ważne jest aby miały mniej więcej taki sam rozmiar. Inaczej nie będą równomiernie upieczone.
- W wodzie rozpuszczamy cukier, a następnie wkładamy tam pokrojone ziemniaki. Zostawiamy na ok. 30 minut, następnie osuszamy. Cukier sprawi, że frytki będą bardzo chrupiące.
- W wysokim garnku rozgrzewamy olej i smażymy frytki na rumiany kolor. Frytki odsączamy z tłuszczu, doprawiamy ulubionymi przyprawami, albo samą solą i przekładamy do naczynia do zapiekania.
- Posypujemy frytki startym serem i wkładamy do piekarnika na ok. 6-7 minut, aby ser się roztopił.
Zobacz przepis na: Szybkie, domowe frytki
Smacznego!