Kurczak pieczony w rękawie to bardzo proste i nieskomplikowane danie na pyszny obiad. Kurczak pieczony w rękawie jest niezwykle aromatyczny i soczysty.
Jeśli pieczemy dowolne mięso w rękawie to mamy pewność, że będzie niezwykle soczyste i doskonale doprawione, bowiem jest szczelnie zamknięte i przez cały czas nabiera odpowiedniego smaku.
Kurczaka podamy wraz z domowymi frytkami i pyszna surówką z kapusty pekińskiej.
Obejrzyj nasze filmy:
Nie pozostaje Wam nic innego jak sprawdzić nasz pomysł na obiad :)
Sprawdź również: Minerały, witaminy i odżywki
Składniki na kurczaka
- 10 „pałek” z kurczaka
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka oregano
- rękaw do pieczenia
- szczypta soli
- szczypta pieprzu ziołowego
- odrobina czosnku suszonego
Składniki na surówkę
- 1/3 kapusty pekińskiej
- 1 marchewka
- 1 jabłko
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 2 łyżki majonezu
Przeczytaj również: Tajska zupa z kurczakiem
Dodatkowo
- frytki (tak, tak gotowe ze sklepu :D)
Kurczak pieczony w rękawie – przepis
- „Pałki” z kurczaka wkładamy do rękawa. Następnie wsypujemy do niego wszystkie przyprawy i delikatnie kurczaka obracamy, aby cały był pokryty przyprawami. Zamykam rękaw przy pomocy specjalnych klipsów i wkładamy do blaszki do pieczenia z odrobiną wody. Parująca woda sprawi, ze rękaw nie będzie nam się przypalał.
- Kurczaka pieczemy w temperaturze 180 st. C przez ok. 60 minut. Jeśli chcemy aby miał przypieczona skórkę, na 10 minut przed końcem pieczenia przecinamy rękaw.
Surówka z kapusty pekińskiej – przepis
- Kapustę siekamy. Wkładamy do miski i posypujemy odrobiną soli. Odrobine nam zmięknie.
- Marchewkę i jabłko myjemy, obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Dodajemy do kapusty.
- Całość mieszamy z odrobina majonezu i doprawiamy do smaku jeśli potrzebna szczyptą soli i pieprzu.
Frytki wkładamy do piekarnika na ok. 25 minut przed zakończeniem się pieczenia kurczaka, to przygotujemy w ten sposób dwa dania.
Sprawdź przepis na: Domowe frytki z żółtym serem
Na talerze wykładamy upieczonego kurczaka, frytki i surówkę z kapusty. Pyszne! Smakuje Wam?