Błyskawiczne Pad Thai

Pad Thai

Pad Thai to danie kuchni tajskiej. To smażony makaron ryżowy z dodatkami. Ponieważ jest to „danie ulicy” zatem musi być szybkie w przygotowaniu.

Do przygotowania tej potrawy możecie użyć dowolnych składników, może to być kurczak, tofu, wołowina albo same warzywa. Po prostu co to lubicie najbardziej.

Zobacz także przepis na: Makaron razowy z pesto bazyliowym

Składniki (2 porcje)

  • makaron ryżowy
  • filet z kurczaka
  • cebula „dymka”
  • szczypiorek
  • garść orzeszków ziemnych
  • jajko
  • olej do smażenia
  • ząbek czosnku
  • garść kiełek fasoli mung

Sprawdź: NATURALNE kosmetyki

Składniki na sos

  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 4 łyżki sosu rybnego
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka cukru

Przepis na sos

  1. Składniki sosu dokładnie mieszamy, tak aby rozpuścił się w nich cukier. Odstawiamy na ok. 5 minut.

Błyskawiczne Pad Thai – przepis

  1. Makaron ryżowy gotujemy przez 5 minut. Po ugotowaniu odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
  2. Na patelni, na odrobinie oleju szklimy posiekaną cebulę „dymkę” oraz czosnek.
  3. Dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka. Smażymy go ok. 5-6 minut z każdej strony.
  4. Wbijamy jajko, smażymy wszystko przez ok. 1 minutę, cały czas mieszając aby jajko za szybko się nie ścięło.
  5. Dodajemy na patelnię makaron, przygotowany sos. Smażymy wszystko razem przez ok. 3 minut.
  6. Dodajemy posiekany szczypiorek, kiełki fasoli i wszystko mieszamy.
  7. Makaron wykładamy na talerze, posypujemy jeszcze odrobiną szczypiorku i posiekanymi orzeszkami ziemnymi.

Przepis na: Pad Thai z kurczakiem i kapustą

Pad Thai

Smacznego!

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.