Pad Thai to danie kuchni tajskiej. To smażony makaron ryżowy z dodatkami. Ponieważ jest to „danie ulicy” zatem musi być szybkie w przygotowaniu.
Do przygotowania tej potrawy możecie użyć dowolnych składników, może to być kurczak, tofu, wołowina albo same warzywa. Po prostu co to lubicie najbardziej.
Zobacz także przepis na: Makaron razowy z pesto bazyliowym
Składniki (2 porcje)
- makaron ryżowy
- filet z kurczaka
- cebula „dymka”
- szczypiorek
- garść orzeszków ziemnych
- jajko
- olej do smażenia
- ząbek czosnku
- garść kiełek fasoli mung
Sprawdź: NATURALNE kosmetyki
Składniki na sos
- 4 łyżki sosu sojowego
- 4 łyżki sosu rybnego
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżka cukru
Przepis na sos
- Składniki sosu dokładnie mieszamy, tak aby rozpuścił się w nich cukier. Odstawiamy na ok. 5 minut.
Błyskawiczne Pad Thai – przepis
- Makaron ryżowy gotujemy przez 5 minut. Po ugotowaniu odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
- Na patelni, na odrobinie oleju szklimy posiekaną cebulę „dymkę” oraz czosnek.
- Dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka. Smażymy go ok. 5-6 minut z każdej strony.
- Wbijamy jajko, smażymy wszystko przez ok. 1 minutę, cały czas mieszając aby jajko za szybko się nie ścięło.
- Dodajemy na patelnię makaron, przygotowany sos. Smażymy wszystko razem przez ok. 3 minut.
- Dodajemy posiekany szczypiorek, kiełki fasoli i wszystko mieszamy.
- Makaron wykładamy na talerze, posypujemy jeszcze odrobiną szczypiorku i posiekanymi orzeszkami ziemnymi.
Przepis na: Pad Thai z kurczakiem i kapustą
Smacznego!