Pad Thai z kurczakiem i kapustą

Pad Thai z kurczakiem i kapustą

Pad Thai z kurczakiem i kapustą to nietypowe połączenie zdrowych warzyw, kurczaka i klasycznej wersji Pad Thai.

Czy wiecie czym jest typowe Pad Thai? Bo to danie staje się coraz bardziej popularne.

Pad Thai to makaron ryżowy smażony z jajkiem i różnymi dodatkami. Jako dodatki możecie użyć Wasze ulubione składniki, to co lubicie i to co chcecie.

Zobacz jak zrobić: Pad Thai z kurczakiem

Składniki

  • jajko
  • makaron ryżowy
  • 1/4 kapusty pekińskiej
  • pomidorki koktajlowe (ok. 8 pomidorków)
  • filet z piersi kurczaka
  • cebula dymka
  • garść orzeszków ziemnych
  • 2 ząbki czosnku
  • odrobina fasoli mung

Składniki do sosu

  • 3-4 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki cukru

Przeczytaj o zaletach: Czosnek: mały ząbek, wielkie korzyści

Pad Thai z kurczakiem i kapustą – przepis

  1. Zaczynamy od ugotowania makaronu ryżowego. Makaron warto przygotować według przepisu na opakowaniu.
  2. W misce mieszamy składniki na sos.
  3. W wysokiej patelni na odrobinie oleju podsmażamy drobno posiekany czosnek, dosłownie przez chwilę.
  4. Dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka. Smażymy go ok. 4 minut.
  5. Na patelnie wbijamy jajko, smażymy razem z kurczakiem ok. 1 minuty. Dodajemy makaron, posiekaną kapustę i pokrojone w połówki pomidorki koktajlowe. Smażymy wszystko razem przez ok. 2 minuty.
  6. Dodajemy sos i smażymy wszystko przez kolejne 2 minuty.
  7. Orzeszki i dymkę drobno siekamy. Dodajemy do makaronu razem z kiełkami fasoli mung. Mieszamy, aby składniki się wymieszały i wykładamy na talerze.

To Cię zainteresuje: Witamina C – właściwości i zastosowanie

Pad Thai z kurczakiem i kapustą

Smacznego!

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.