Pad Thai z kurczakiem i kapustą to nietypowe połączenie zdrowych warzyw, kurczaka i klasycznej wersji Pad Thai.
Czy wiecie czym jest typowe Pad Thai? Bo to danie staje się coraz bardziej popularne.
Pad Thai to makaron ryżowy smażony z jajkiem i różnymi dodatkami. Jako dodatki możecie użyć Wasze ulubione składniki, to co lubicie i to co chcecie.
Obejrzyj nasze filmy:
Zobacz jak zrobić: Pad Thai z kurczakiem
Składniki
- jajko
- makaron ryżowy
- 1/4 kapusty pekińskiej
- pomidorki koktajlowe (ok. 8 pomidorków)
- filet z piersi kurczaka
- cebula dymka
- garść orzeszków ziemnych
- 2 ząbki czosnku
- odrobina fasoli mung
Składniki do sosu
- 3-4 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki cukru
Przeczytaj o zaletach: Czosnek: mały ząbek, wielkie korzyści
Pad Thai z kurczakiem i kapustą – przepis
- Zaczynamy od ugotowania makaronu ryżowego. Makaron warto przygotować według przepisu na opakowaniu.
- W misce mieszamy składniki na sos.
- W wysokiej patelni na odrobinie oleju podsmażamy drobno posiekany czosnek, dosłownie przez chwilę.
- Dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka. Smażymy go ok. 4 minut.
- Na patelnie wbijamy jajko, smażymy razem z kurczakiem ok. 1 minuty. Dodajemy makaron, posiekaną kapustę i pokrojone w połówki pomidorki koktajlowe. Smażymy wszystko razem przez ok. 2 minuty.
- Dodajemy sos i smażymy wszystko przez kolejne 2 minuty.
- Orzeszki i dymkę drobno siekamy. Dodajemy do makaronu razem z kiełkami fasoli mung. Mieszamy, aby składniki się wymieszały i wykładamy na talerze.
To Cię zainteresuje: Witamina C – właściwości i zastosowanie
Smacznego!