Dyniowe leczo
Warzywa

Dyniowe leczo

Obecnie praktycznie na każdym blogu kulinarnym znajdziemy przepisy z dynią, no cóż- taki okres :) Nie jestem, a właściwie powinienem powiedzieć, nie byłem zwolennikiem potraw z tego warzywa, jednak dyniowe leczo przekonało mnie do tego, że warto jeść dynię :)

Swoją drogą oprócz oryginalnego smaku, dynia ma też wiele właściwości zdrowotnych – ale o tym możecie przeczytać TUTAJ.

Dyniowe leczo – składniki

  • 800g dyni (waga razem ze skórką)
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 3-4 cm imbiru
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 cukinia
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 300ml mleczka kokosowego
  • 200ml bulionu
  • sól
  • pieprz
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

Dyniowe leczo – przepis:

W moździerzu rozcieramy – pieprz cayenne, ostrą paprykę, słodką paprykę, kolendrę, kurkumę, sól, pieprz, starty na tarce imbir i drobno posiekaną cebulę. Tak przygotowaną pastę przesmażamy przez chwilę na odrobinie oleju.

Dynię obieramy ze skóry, wydrążamy pestki, a miąższ kroimy w kostkę.

Paprykę kroimy w kosteczkę, a cukinię w półplasterki.

Pokrojone warzywa dodajemy do podsmażonej pasty i całość przesmażamy przez ok. 5 minut. Dodajemy bulion i mleczko kokosowe. Całość dusimy przez ok. 20 minut. Następnie dodajemy pomidory z puszki i dusimy razem jeszcze przez ok. 10 minut.

 

Dyniowe leczo możemy podać ze świeżym pieczywem, albo ryżem.

Dyniowe leczo Dyniowe leczo

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.