Obecnie praktycznie na każdym blogu kulinarnym znajdziemy przepisy z dynią, no cóż- taki okres :) Nie jestem, a właściwie powinienem powiedzieć, nie byłem zwolennikiem potraw z tego warzywa, jednak dyniowe leczo przekonało mnie do tego, że warto jeść dynię :)
Swoją drogą oprócz oryginalnego smaku, dynia ma też wiele właściwości zdrowotnych – ale o tym możecie przeczytać TUTAJ.
Dyniowe leczo – składniki
- 800g dyni (waga razem ze skórką)
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 3-4 cm imbiru
- 1 łyżeczka kolendry
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 cukinia
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 300ml mleczka kokosowego
- 200ml bulionu
- sól
- pieprz
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
Dyniowe leczo – przepis:
W moździerzu rozcieramy – pieprz cayenne, ostrą paprykę, słodką paprykę, kolendrę, kurkumę, sól, pieprz, starty na tarce imbir i drobno posiekaną cebulę. Tak przygotowaną pastę przesmażamy przez chwilę na odrobinie oleju.
Obejrzyj nasze filmy:
Dynię obieramy ze skóry, wydrążamy pestki, a miąższ kroimy w kostkę.
Paprykę kroimy w kosteczkę, a cukinię w półplasterki.
Pokrojone warzywa dodajemy do podsmażonej pasty i całość przesmażamy przez ok. 5 minut. Dodajemy bulion i mleczko kokosowe. Całość dusimy przez ok. 20 minut. Następnie dodajemy pomidory z puszki i dusimy razem jeszcze przez ok. 10 minut.
Dyniowe leczo możemy podać ze świeżym pieczywem, albo ryżem.
Smacznego!