Właściwości zdrowotne dyni
Dieta

Właściwości zdrowotne dyni

Dynia przeważnie kojarzy się nam z przygotowywaniem Halloween. Mało kto zdaje sobie sprawę z tego, ile ma właściwości zdrowotnych i odżywczych. Jest też dobra wiadomość dla osób, które dbają o linię – dynia to warzywo niskokaloryczne.

Naukowcy dowiedli, że ekstrakt z dyni może być pomocny w profilaktyce osób, u których występuje ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2. Dynia może także w znacznym stopniu ograniczać zapotrzebowanie na insulinę u osób, które już chorują na cukrzycę. Warto pamiętać, że sama dynia nie jest wskazana w cukrzycy. Korzystne właściwości ma za to substancja znajdująca się w ekstrakcie z miąższu dyni figolistnej.

Dynia jest także bogata w beta-karoten, który jest antyoksydantem. Częste jedzenie dyni zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory: piersi, żołądka, jelita grubego i płuc. Beta-karoten obniża także poziom złego cholesterolu, co w praktyce chroni przed chorobami serca i układu krążenia tj.: miażdżyca, zawał czy udar mózgu. Dynia to ponadto warzywo, które odpowiada za regulowanie ciśnienia tętniczego.

Zawarty w dyni beta-karoten wpływa również na prawidłowe widzenie, w szczególności po zmroku. Zostaje bowiem przekształcany w witaminę A, która z kolei wchodzi w skład barwnika wzrokowego. Występujący w siatkówce oka barwnik wpływa na widzenie po zmroku. Beta-karoten zapobiega także utracie wzroku przez osoby starsze i zespołowi suchego oka.

Miąższ z dyni działa przeciwwymiotnie, co z kolei ucieszy kobiety w ciąży i osoby cierpiące na chorobę lokomocyjną.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.