Domowy rosół kojarzy mi się z niedzielnym obiadem w gronie najbliższych, leczeniem zatruć pokarmowych czy kaca po dobrej imprezie.
Prosta i szybka zupa.
Poniżej przedstawiam listę produktów i przepis jak go wykonać.
Obejrzyj nasze filmy:
Składniki:
- 1 tuszka kurczaka
- 1 szponder
- 3 szt. marchewki
- 1 mała por
- 1 mała cebula
- 1 mały seler
- 1 mała pietruszka korzeń
- Sól
- Pieprz
- Ziele angielskie wedle uznania
- Liść laurowy wedle uznania
- Makaron nitki
Domowy rosół – przepis
- Do garnka o pojemności 3 – 5 l nalej wody około 3/4 jego powierzchni, dodaj szponder i tuszkę z kurczaka, gotuj około 30 minut na wolnym ogniu pod przykryciem, co jakiś czas zbieraj burzyny, które będą się wytwarzać
- Ugotuj makaron nitki zgodnie ze wskazówkami znajdującymi się na opakowaniu
- Obierz warzywa i dobrze je umyj, marchewkę pokrój w talarki o grubości około 2-3 cm
- Cebule obierz i nabij na widelec, przypal na ogniu
- Gdy mięso będzie po wstępnej obróbce dodaj warzywa, ziele angielskie, liść laurowy sól i pieprz do smaku, wszystko gotuj na wolnym ogniu przez około 2-3 godziny.
Makaron rozłóż do miseczek i zalej rosołem, możesz przyozdobić marchewką pokrojona w kostkę.
Smacznego!