Domowy rosół

Domowy rosół

Domowy rosół kojarzy mi się z niedzielnym obiadem w gronie najbliższych, leczeniem zatruć pokarmowych czy kaca po dobrej imprezie.

Prosta i szybka zupa.

Poniżej przedstawiam listę produktów i przepis jak go wykonać.

Składniki:

  • 1 tuszka kurczaka
  • 1 szponder
  • 3 szt. marchewki
  • 1 mała por
  • 1 mała cebula
  • 1 mały seler
  • 1 mała pietruszka korzeń
  • Sól
  • Pieprz
  • Ziele angielskie wedle uznania
  • Liść laurowy wedle uznania
  • Makaron nitki

Domowy rosół – przepis

  1. Do garnka o pojemności 3 – 5 l nalej wody około 3/4 jego powierzchni, dodaj szponder i tuszkę z kurczaka, gotuj około 30 minut na wolnym ogniu pod przykryciem, co jakiś czas zbieraj burzyny, które będą się wytwarzać
  2. Ugotuj makaron nitki zgodnie ze wskazówkami znajdującymi się na opakowaniu
  3. Obierz warzywa i dobrze je umyj, marchewkę pokrój w talarki o grubości około 2-3 cm
  4. Cebule obierz i nabij na widelec, przypal na ogniu
  5. Gdy mięso będzie po wstępnej obróbce dodaj warzywa, ziele angielskie, liść laurowy sól i pieprz do smaku, wszystko gotuj na wolnym ogniu przez około 2-3 godziny.

Makaron rozłóż do miseczek i zalej rosołem, możesz przyozdobić marchewką pokrojona w kostkę.

Smacznego!

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.