Brązowy ryż z cukinią i selerem
Dania z ryżem

Brązowy ryż z cukinią i selerem

Brązowy ryż z cukinią i selerem to zdrowa propozycja na szybki obiad. Ryż podamy razem z gotowanym jajkiem na wpół miękkim.

Takie danie to idealna propozycja na szybki obiad, ze względu na to, że podajemy je z gotowanym jajkiem, posiłek najlepiej zjeść zaraz po przygotowaniu.

Sprawdź również przepis na: Jajecznica z pomidorami i szynką

Składniki

  • 100g brązowego ryżu
  • 1 mała cukinia
  • kilka pędów selera naciowego
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek

Brązowy ryż z cukinią i selerem – przepis

  1. Ryż gotujemy na sypko. Skorzystajcie z informacji o czasie gotowania ryżu zamieszczonej na opakowaniu.
  2. Na oliwie z oliwek na sporej patelni szklimy drobno posiekaną szalotkę i po chwili dodajemy posiekany czosnek. Smażymy go dosłownie chwilę – ok. 10-15 sekund.
  3. Dodajemy pokrojoną w 2-3 cm paseczki cukinię oraz pokrojone w 1cm kostkę pędy selera. Smażymy całość ok. 5 minut.
  4. W czasie kiedy będziemy smażyli warzywa – gotujemy jajka. Wkładamy je do gotującej się wody i gotujemy 5- 5,5 minuty – białko będzie dość mocno ścięte, a żółtko jeszcze delikatnie płynne. O czasie gotowania jajek przeczytasz w naszym poradniku – ILE GOTOWAĆ JAJKA.
  5. Na talerz wykładamy ryż, na nim warzywa, a obok układamy przekrojone na pół jajko.

Brązowy ryż z cukinią i selerem

Sprawdź również: Jajecznica z kiełbasą, szczypiorkiem i smażone pomidory

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.