Brązowy ryż z cukinią i selerem to zdrowa propozycja na szybki obiad. Ryż podamy razem z gotowanym jajkiem na wpół miękkim.
Takie danie to idealna propozycja na szybki obiad, ze względu na to, że podajemy je z gotowanym jajkiem, posiłek najlepiej zjeść zaraz po przygotowaniu.
Sprawdź również przepis na: Jajecznica z pomidorami i szynką
Obejrzyj nasze filmy:
Składniki
- 100g brązowego ryżu
- 1 mała cukinia
- kilka pędów selera naciowego
- 1 jajko
- sól
- pieprz
- szalotka
- 1 ząbek czosnku
- oliwa z oliwek
Brązowy ryż z cukinią i selerem – przepis
- Ryż gotujemy na sypko. Skorzystajcie z informacji o czasie gotowania ryżu zamieszczonej na opakowaniu.
- Na oliwie z oliwek na sporej patelni szklimy drobno posiekaną szalotkę i po chwili dodajemy posiekany czosnek. Smażymy go dosłownie chwilę – ok. 10-15 sekund.
- Dodajemy pokrojoną w 2-3 cm paseczki cukinię oraz pokrojone w 1cm kostkę pędy selera. Smażymy całość ok. 5 minut.
- W czasie kiedy będziemy smażyli warzywa – gotujemy jajka. Wkładamy je do gotującej się wody i gotujemy 5- 5,5 minuty – białko będzie dość mocno ścięte, a żółtko jeszcze delikatnie płynne. O czasie gotowania jajek przeczytasz w naszym poradniku – ILE GOTOWAĆ JAJKA.
- Na talerz wykładamy ryż, na nim warzywa, a obok układamy przekrojone na pół jajko.
Sprawdź również: Jajecznica z kiełbasą, szczypiorkiem i smażone pomidory
Smacznego!