Penne z cukinią i pomidorami

Penne z cukinią i pomidorami

Penne z cukinią i pomidorami to szybkie w przygotowaniu i bardzo smacznego danie idealnie pasujące na każdą okazję. Świetnie będzie nadawało się zarówno na romantyczną kolację, niedzielny obiad czy szybki lunch do pracy.

Penne z cukinią i pomidorami – składniki

  • 1 cukinia
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/4 szklanki śmietany 30%
  • olej
  • sól
  • cukier
  • pieprz

Penne z cukinią i pomidorami – przepis

Makaron gotujemy al dente.

Cukinię myjemy, kroimy w kostkę, a następnie podsmażamy przez chwilę na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Cukinię doprawiamy odrobiną soli i pieprzu, a następnie dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i drobno posiekany czosnek.

Jak cebula będzie szklista dodajemy na patelnię pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe oraz pomidory z puszki.

Całość dusimy przez ok. 10 minut, następnie zdejmujemy z ognia i dodajemy śmietanę. Mieszamy.

Do przygotowanego sosu dodajemy odcedzony makaron i całość mieszamy razem na patelni.

Smacznego!

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.