Gulasz z szynki z warzywami

Gulasz z szynki

Dzisiaj przepis dla wszystkich mięsożerców – gulasz z szynki z warzywami. Nie będę ukrywał, że jest to jedno z moich ulubionych dań, nie tylko ze względu na występowanie w nim dużej ilości mięska, ale także ze względu na jego uniwersalność :)

Gulasz możemy podać praktycznie z każdymi dodatkami – kaszą gryczaną, makaronem, ziemniakami dosłownie z tym na co mamy ochotę :)

Jeśli zrezygnujecie z ziemniaków i zamiast nich użyjecie kaszy albo makaronu razowego to Wasze danie możecie z całą pewnością włączyć do diety.

Kolejną zaletą gulaszu jest to, że jeśli go przygotowujemy to z całą pewnością taką ilość aby została również na kolejny dzień, więc nie będzie potrzeby na drugi dzień po raz kolejny przygotowywać obiadu.

Gulasz z szynki z warzywami – składniki (4 porcje)

  • 1kg szynki wieprzowej
  • 250 g mrożonej włoszczyzny (możecie również pokroić świeże warzywa w paseczki)
  • 1 mała cebula
  • 1 szklanka wody
  • sól
  • pieprz
  • koperek
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • pół łyżeczki suszonego imbiru
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego

Gulasz z szynki z warzywami – przepis

Na odrobinie oliwy podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Jak cebula będzie już szklista dodajemy pokrojone w kostkę mięso. Całość podsmażamy i po kilku minutach dodajemy włoszczyznę i przyprawy. Całość dusimy na wolnym ogniu aż mięso będzie miękkie.
Jeśli podczas duszenia woda wyparuje – dolewamy.

Gulasz zaprawiamy koncentratem pomidorowym i dodajemy drobno posiekany koperek. Całość dusimy jeszcze przez kilka minut.

Tak przygotowany gulasz podajemy z ziemniakami, kaszą gryczaną, kaszą jęczmienną, albo zdrowym makaronem razowym.

Smacznego!

 

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.