Kanapka z awokado i jajkiem sadzonym i grillowanym boczkiem to pyszna propozycja na pożywne śniadanie. Całość smaku podkreśli domowe pesto z bazylii.
Taką kanapkę warto przygotować w weekend, bowiem będziemy potrzebowali na to chwili czasu.
Sprawdź przepis na: Dietetyczna kanapka z twarożkiem
Składniki
- 2 duże kromki pieczywa
- dojrzałe awokado
- 2 plastry wędzonego boczku
- sól
- pieprz
- 2 jajka
- odrobina masła
Składniki na domowe pesto
- 2 garście bazylii
- 2 łyżki orzeszków pinii
- 30g parmezanu
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
Sprawdź przepis na: Makaron razowy z pesto bazyliowym
Domowe pesto – przepis
- Składniki wkładamy na blendera i blendujemy. Jeśli pesto będzie zbyt gęsto dodajemy odrobinę oliwy.
Przepis na pesto: Jak szybko zrobić pesto
Kanapka z awokado i jajkiem sadzonym – przepis
- Na patelni grillowej podgrzewamy pieczywo.
- Drugą patelnię rozgrzewamy, dodajemy masło i wbijamy jajka. Doprawiamy solą, pieprzem i smażymy ok. 5 minut pod przykryciem. Powinno nam się ściąć białko, a żółto ma być półpłynne.
- Jak pieczywo będzie chrupiące zdejmujemy je z patelni i wkładamy tam plastry boczku. Smażymy przez ok. 3 minut.
- Jedną kromkę pieczywa smarujemy awokado, układamy następnie boczek, jajko sadzone i całość polewamy pesto. Dla dekoracji możecie posypać wszystko świeżo zmielonym pieprzem.
Smacznego!