Kanapka z awokado i jajkiem sadzonym i grillowanym boczkiem to pyszna propozycja na pożywne śniadanie. Całość smaku podkreśli domowe pesto z bazylii.

Taką kanapkę warto przygotować w weekend, bowiem będziemy potrzebowali na to chwili czasu.

Sprawdź przepis na: Dietetyczna kanapka z twarożkiem

Składniki

  • 2 duże kromki pieczywa
  • dojrzałe awokado
  • 2 plastry wędzonego boczku
  • sól
  • pieprz
  • 2 jajka
  • odrobina masła

Składniki na domowe pesto

  • 2 garście bazylii
  • 2 łyżki orzeszków pinii
  • 30g parmezanu
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz

Sprawdź przepis na: Makaron razowy z pesto bazyliowym

Domowe pesto – przepis

  1. Składniki wkładamy na blendera i blendujemy. Jeśli pesto będzie zbyt gęsto dodajemy odrobinę oliwy.

Przepis na pesto: Jak szybko zrobić pesto

Kanapka z awokado i jajkiem sadzonym – przepis

  1. Na patelni grillowej podgrzewamy pieczywo.
  2. Drugą patelnię rozgrzewamy, dodajemy masło i wbijamy jajka. Doprawiamy solą, pieprzem i smażymy ok. 5 minut pod przykryciem. Powinno nam się ściąć białko, a żółto ma być półpłynne.
  3. Jak pieczywo będzie chrupiące zdejmujemy je z patelni i wkładamy tam plastry boczku. Smażymy przez ok. 3 minut.
  4. Jedną kromkę pieczywa smarujemy awokado, układamy następnie boczek, jajko sadzone i całość polewamy pesto. Dla dekoracji możecie posypać wszystko świeżo zmielonym pieprzem.

Zdrowa kanapka z awokado i jajkiem sadzonym

Smacznego!