Sernikobrownie z truskawkami to wyjątkowy deser, który połącza smak tradycyjnego sernika z intensywnością truskawek. To idealna propozycja dla miłośników słodkości, którzy pragną spróbować czegoś nowego i niebanalnego.
Przepis na sernikobrownie z truskawkami jest prosty i łatwy do wykonania, dlatego z pewnością poradzą sobie z nim zarówno doświadczeni kucharze, jak i początkujący amatorzy.
Sernikobrownie z truskawkami to wyjątkowy smak, który zachwyci nie tylko miłośników serników, ale także fanów truskawek. To doskonały deser na różne okazje, który można podać samodzielnie lub z dodatkiem bitą śmietaną lub lodami.
Obejrzyj nasze filmy:
Świeże truskawki, które obfitują w sezonie letnim, nadają temu deserowi wyjątkowy charakter. Ich delikatna słodycz i soczystość doskonale kontrastują z kremowym sernikiem i intensywnym smakiem brownie. Dzięki nim sernikobrownie zyskuje nie tylko wyjątkowy smak, ale także apetyczny wygląd, który kusi do spróbowania.sSpróbuj tego przepisu i delektuj się wyjątkowym połączeniem sernika i truskawek w jednym smacznym kawałku ciasta. Na moim blogu znajdziesz również inne przepisy na pyszne ciasta sezonowe, wśród nich na przykład jest Strucla z rabarbarem, czy pyszny sernik na zimno z truskawkami.
Sernikobrownie z truskawkami – ciasto czekoladowe
- 200 g czekolady – 1 mleczna i 1 gorzka czekolada
- 200 g masła
- 130 g cukru (1/2 szklanki)
- 3 jajka
- 100g mąki pszennej (2/3 szklanki)
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Sernikobrownie z truskawkami – ciasto serowe
- 700 g twarogu sernikowego
- 2 jajka
- 165g cukru (2/3 szklanki)
- 2 łyżki budyniu śmietankowego albo waniliowego
Dodatkowo
- 400 g truskawek
U mnie szklanka zawsze ma pojemność 250 ml. Ciasto przygotowuję w blaszce o wymiarach 24×26 cm.
Sernikobrownie z truskawkami – przepis
Rozpocznij przygotowanie ciasta od rozpuszczenia masła wraz z czekoladą. W rondelku o grubym dnie umieść pokrojone na kawałki czekolady. Ja używam mieszanki czekolad mlecznej i gorzkiej. Do rondelka dodajemy też pokrojone masło, wtedy znacznie szybciej się roztopi.
Stopniowo podgrzewaj całość na niskim ogniu, regularnie mieszając. Powinny one delikatnie się topić, łącząc sie ze sobą. Otrzymasz gęstą polewę. Zdejmij garnek z ognia i odstaw go na bok, aby przestygł.
Do dużej miski wbij jajka, dodaj cukier – 130 g. Ubij jajka razem z cukrem, aż uzyskasz puszystą i jasną pianę. W zależności od robota kuchennego czy miksera ubijanie może trwać od 2 do 4 minut. Podczas ubijania krem zwiększa swoją objętość, więc przygotujcie na początku większa miskę
Następnie dodaj do ubitego kremu przestudzony krem z masła i czekolady. Delikatnie wymieszaj całość za pomocą szpatułki, albo drewnianej miski. Musimy robić to delikatnie, aby masa jajeczna nam nie opadła za bardzo.
Do drugiej miseczki dodajemy mąkę i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do miski z kremem czekoladowym. Delikatnie wymieszaj wszystkie składniki w misce. Proponuję wymieszać przy pomocy drewnianej łyżki. Nie powinno nic się stać jak użyjecie miksera.
Przygotuj blaszkę, wykładając ją papierem do pieczenia. Aby papier dobrze przylegał do boków, wcześniej lekko natłuść wewnętrzne strony formy odrobiną masło. 2/3 ciasta czekoladowego przekładamy do blaszki.
Na warstwę serową ciasta czekoladowego potrzebujemy przygotować masę serową. Przygotowanie ciasta serowego jest bardzo proste. W jednej misce umieszczamy wszystkie składniki na masę serową i dokładnie je mieszamy przy pomocy robota, albo miksera. Składniki mieszamy tylko do połączenia się składników.
Ostrożnie nakładaj gotową masę serową na surowe ciasto czekoladowe. Ciasto przekładamy przy pomocy łyżki w różne miejsca na cieście czekoladowym. Powtarzaj ten proces, aż cała masa serowa zostanie wyłożona. Jeśli wylejecie bezpośrednio masę serową, to ciasto czekoladowe rozleje się na boki, a warstwa serowa będzie dominować w środku.
Na warstwę serową dodaj pozostawioną 1/3 ciasta czekoladowego.
Na koniec umieść umyte, bez szypułek i osuszone ręcznikiem papierowym truskawki na wierzchu ciasta. Jeśli macie większe truskawki to przetnijcie je na pół, albo na ćwiartki.
Ciasto pieczemy przez 60 minut w piekarniku nagrzanym do 175 st. C. Pieczemy ciasto na środkowej półce w opcji piekarnika góra- dół.
Po upieczeniu uchylamy delikatnie drzwiczki piekarnika, a następnie otwieramy drzwiczki i czekamy 15 minut.
Aby móc wyjąc ciasto z blaszki musimy zaczekać do jego całkowitego ostygnięcia.
Sernikobrownie z truskawkami jest idealnym wypiekiem sezonowym, ale równie dobrze można go przygotować z rozmrożonymi truskawkami. Można to ciasto przygotować oczywiście i z innymi sezonowymi owocami. Możecie wykorzystac maliny, wiśnie, czy śliwki.
Smacznego!