W święta stół ugina się od potraw, pysznych, lecz zazwyczaj ciężkostrawnych i kalorycznych. W święta nie należy odmawiać sobie niczego, również pierogów i ciast, jednak warto zadbać o to, by wśród potraw znalazła się również przynajmniej jedna świeża i lekka sałatka.
Porcja świeżych warzyw i owoców będzie znakomitym wsparciem dla organizmu przeciążonego ciężkostrawnymi daniami. Efektowna sałatka ze szpinakiem to doskonała propozycja na świąteczny stół.
Sprawdź przepis na Sałatka prawie grecka
Obejrzyj nasze filmy:
Składniki
- 300 g. świeżego szpinaku
- 2 piersi z kurczaka
- owoc granatu
- zioła prowansalskie i czosnek granulowany – do kurczaka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- łyżka octu winnego
- odrobina soku z cytryny
- sól i pieprz
Sałatka ze szpinakiem na świąteczny stół – przepis
- Kurczaka zamarynować w czosnku i ziołach, odstawić na minimum 2 godziny do lodówki, pokroić, usmażyć i wystudzić
- Szpinak opłukać, umieścić w salaterce, dodać kurczaka, a następnie owoc granatu
- Z octu winnego, oliwy, soku z cytryny i przypraw zrobić dressing, wszystko dokładnie wymieszać, sałatkę podawać od razu po przygotowaniu.
Smacznego!