W święta stół ugina się od potraw, pysznych, lecz zazwyczaj ciężkostrawnych i kalorycznych. W święta nie należy odmawiać sobie niczego, również pierogów i ciast, jednak warto zadbać o to, by wśród potraw znalazła się również przynajmniej jedna świeża i lekka sałatka.

Porcja świeżych warzyw i owoców będzie znakomitym wsparciem dla organizmu przeciążonego ciężkostrawnymi daniami. Efektowna sałatka ze szpinakiem to doskonała propozycja na świąteczny stół.

Sprawdź przepis na Sałatka prawie grecka

Obejrzyj nasze filmy:

Składniki

  • 300 g. świeżego szpinaku
  • 2 piersi z kurczaka
  • owoc granatu
  • zioła prowansalskie i czosnek granulowany – do kurczaka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżka octu winnego
  • odrobina soku z cytryny
  • sól i pieprz

Sałatka ze szpinakiem na świąteczny stół – przepis

  1. Kurczaka zamarynować w czosnku i ziołach, odstawić na minimum 2 godziny do lodówki, pokroić, usmażyć i wystudzić
  2. Szpinak opłukać, umieścić w salaterce, dodać kurczaka, a następnie owoc granatu
  3. Z octu winnego, oliwy, soku z cytryny i przypraw zrobić dressing, wszystko dokładnie wymieszać, sałatkę podawać od razu po przygotowaniu.

Smacznego!