Piernikowe ludziki
Desery

Piernikowe ludziki

Święta od zawsze kojarzone są z piernikami, więc jak mogłoby ich zabraknąć? Idealne pierniki to te, które już kilka tygodni wcześniej czekają na Nas w zamkniętej puszcze, więc musimy pamiętać aby zabrać się za nie odpowiednio szybko.

Dzisiaj właśnie nimi się zajmiemy, może to dobry czas, aby spędzić go z rodziną? Wspólne wycinanie i zdobienie ciastek zawsze jest super!

Sprawdź przepis na Piernik, który zawsze się udaje

Na początek lista SKŁADNIKÓW:

  • ¼ szklanki miodu
  • 5 łyżek miękkiego masła
  • szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 2 i ¼ szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka kakao (jeśli lubicie ciemniejsze pierniczki)

Piernikowe ludziki – przepis

Sposób przygotowania jest naprawdę prosty, wszystkie składniki ze sobą łączymy i dokładnie zagniatamy ciasto. Następnie należy je rozwałkować i aby to sobie ułatwić, miejsce od ciastem, jak i samo ciasto posypujemy mąką. Grubość naszego ciasta powinna wynosić około 3mm. Teraz możemy przejść do wycinania ludzików lub oczywiście innych Waszych ulubionych kształtów. Przydadzą się foremki, ale jeśli ich nie macie możecie wycinać nożykiem.

Wycięte pierniczki wykładamy na blaszkę wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia, a piekarnik nastawiamy na 180 stopni – pieczemy około 10/12 minut. Po wyjęciu i wystudzeniu ciasteczek czas na najlepsze – dekorowanie! Dobrze sprawdzi się domowy lukier (mleko + cukier puder), który można zabarwić barwnikami spożywczymi, ale łatwo dostępne są w sklepach specjalne pisaki do zdobienia ciastek!

Gotowe ciasteczka najlepiej przechowywać zamknięte około 2 tygodnie, takie są idealne.

Piernikowe ludziki
Piernikowe ludziki

Smacznego!

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.