Sałatka ze szpinakiem, mozzarellą i truskawkami
Przystawki, przekąski, sosy

Sałatka ze szpinakiem, mozzarellą i truskawkami

Facebook

Sałatka ze szpinakiem, mozzarellą i truskawkami to błyskawiczna propozycja na lekką kolację, ale również świetnie pasować będzie do potraw z grilla. Szpinak doskonale komponuje się z truskawkami, mozzarella doda odrobinę włoskich smaków, a sos musztardowy podkręci smak całości.

Oczywiście składniki tej sałatki możecie dowolnie modyfikować, podstawą jest szpinak i truskawki.

Składniki na sos musztardowy

  • 2 łyżeczki musztardy
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól
  • pieprz

Składniki na sałatkę

  • garść miksu sałat
  • garść szpinaku
  • 1 awokado
  • 7 truskawek
  • płatki migdałów
  • pestki dyni
  • mozzarella

Ja wykorzystałem tutaj już gotowe małe kulki mozzarelli, ale jeśli macie taką w jednym kawałku, to po prostu ją porwijcie na mniejsze kawałki. Wykorzystajcie również dowolne ziarna, jakie lubicie. U mnie to płatki migdałów i pestki dynii. Świetnie będą też pasować będą włoskie orzechy.

Sos musztardowy [PRZEPIS]

Wszystkie składniki mieszamy w miseczce i odstawiamy na kilka minut, aby składniki się przegryzły. Spróbujcie sos, jeśli będzie zbyt kwaskowaty to dodajcie odrobinę więcej miodu.

Sałatka ze szpinakiem, mozzarellą i truskawkami [PRZEPIS]

Miks sałat mieszamy wraz ze szpinakiem i układamy na dnie naczynia, w którym podamy sałatkę. Awokado kroimy na połowę i wyciągamy pestkę, obieramy je ze skórki. Kroimy je w plasterki, ale nie mogą być za cienkie. Plasterki jeszcze na pół.  Dodajemy je do sałaty.

Z truskawek usuwamy szypułkę i w zależności od wielkości kroimy w ćwiartki, albo na połówki. Truskawki dodajemy do pozostałych składników. Mozzarellę odsączamy z zalewy i dodajemy do sałatki.

Całość polewamy sosem musztardowym i możemy, ale niekoniecznie wszystko delikatnie wymieszać. Posypujemy sałatkę ulubionymi ziarnami i podajemy.

Smacznego!

Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.