Sałatka z tortellini z sosem czosnkowym to szybka propozycja na przygotowanie sałatki, która świetnie pasuje na lunch, obiad, albo kolację. Przygotowanie jej jest bardzo proste, a co ważne pozwala oczyścić lodówkę z pozaczynanych warzyw.
Do przygotowania jej potrzebujecie opakowanie włoskich pierożków – tortellini. Ja tym razem wykorzystam tortellini z różnymi rodzajami serów. Możecie także przygotować swoje własne domowe tortellini -> przepis na tortellini
Składniki na sałatkę
- 200g tortellini
- 1/3 czerwonej papryki
- 2 ogórki kiszone
- 1 ogórek zielony
- 8 pomidorków koktajlowych
- 1/2 pęczku szczypiorku
- 100 kukurydzy
- 1 cebula dymka
- 100g sera żółtego w kostce
- 100g szynki w kostce
- 1 jajko ugotowane na twardo
Możecie wykorzystać dowolne tortellini. Może być świeże – takie, które się wrzuca na 2 -3 minuty na gorącą wodę. Ale takie, które gotujemy przez 12 minut.
Obejrzyj nasze filmy:
Składniki na sos czosnkowy
- 1 łyżka majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka soku z cytryny
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 1 ząbek czosnku
Nie przepadam za zbyt ostrymi sosami czosnkowymi. Jeśli damy za dużo czosnku, to przebije on smak wszystkiego, a nie o to nam chodzi.
Sałatka z tortellini z sosem czosnkowym – jak przygotować
Zaczynamy od przygotowania sosu czosnkowego. Do miseczki przeciskamy przez praskę czosnek, dodajemy jogurt, majonez, odrobinę soli i pieprzu oraz sok z cytryny. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy sos na około 15 minut.
W tym czasie gotujemy tortellini. Posłużcie się przepisem na opakowaniu, bo jedno tortellini gotuje się dłużej, inne krócej. Jak makaron się gotujemy, kroimy w kostkę paprykę, żółty ser, ogórka zielonego i kiszonego, cebulę dymkę oraz szynkę i jajko na twardo. Szczypiorek drobno siekamy i połowę odkładamy do dekoracji. Kukurydzę odsączamy na sitku.
Tortellini po ugotowaniu odcedzamy. Wszystkie pokrojone warzywa wraz tortellini mieszamy w misce z połową sosu czosnkowego. Sałatkę wykładamy na talerze i po wierzchu polewamy sos i posypujemy szczypiorkiem.
Smacznego!