Ile kucharzy, tyle przepisów na prawdziwy rosół. Tym razem to będzie mój przepis :)
Składniki na domowy rosół:
- 2 udka z kurczaka
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 średnia cebula
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
Przepis na domowy rosół:
- Zaczynamy od przygotowania wywaru drobiowego. Do średniej wielkości garnka wkładamy dwa udka z kurczaka i gotujemy przez ok. 45 minut. Dodajemy w międzyczasie odrobinę soli, pieprzu, 3 ziarna ziela angielskiego i 1 liść laurowy.
- 2 marchewki obieramy myjemy i kroimy w plasterki, dodajemy do wywaru.
- Pietruszkę obieramy, myjemy, kroimy na pół, dodajemy do wywaru.
- Cebulę obieramy, kroimy na pół, nadziewamy na szpikulec, albo widelec i przypiekamy nad palnikiem gazowym. Nie bójmy się tego, jak będzie delikatnie przypalona i ciemna. Taką cebulę dodajemy do wywaru.
- Całość gotujemy jeszcze przez ok. 45-50 minut.
- Domowy rosół podajemy z cienkim makaronem, posypany natką pietruszki.