Ile kucharzy, tyle przepisów na prawdziwy rosół. Tym razem to będzie mój przepis :)

Prawdziwy domowy rosół

Składniki na domowy rosół:

  • 2 udka z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 średnia cebula
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz

Przepis na domowy rosół:

  1. Zaczynamy od przygotowania wywaru drobiowego. Do średniej wielkości garnka wkładamy dwa udka z kurczaka i gotujemy przez ok. 45 minut. Dodajemy w międzyczasie odrobinę soli, pieprzu, 3 ziarna ziela angielskiego i 1 liść laurowy.
  2. 2 marchewki obieramy myjemy i kroimy w plasterki, dodajemy do wywaru.
  3. Pietruszkę obieramy, myjemy, kroimy na pół, dodajemy do wywaru.
  4. Cebulę obieramy, kroimy na pół, nadziewamy na szpikulec, albo widelec i przypiekamy nad palnikiem gazowym. Nie bójmy się tego, jak będzie delikatnie przypalona i ciemna. Taką cebulę dodajemy do wywaru.
  5. Całość gotujemy jeszcze przez ok. 45-50 minut.
  6. Domowy rosół podajemy z cienkim makaronem, posypany natką pietruszki.

Prawdziwy domowy rosół

Obejrzyj nasze filmy: