Fantastyczny piątkowy obiadek w wykonaniu mojej Madzi. Przepyszna zapiekanka brokułowa z sosem czosnkowym, pieczarkami i serem mozzarella.
Poniżej lista zakupów i prosty przepis…
Składniki na zapiekankę brokułową:
- 1 brokuł
- 3 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego
- 2 łyżki śmietany 18%
- 200g makaronu świderki
- 5 ząbków czosnku
- 200 g sera mozzarella
- 1 średnia cebula
- 500g pieczarek
- sól ziołowa
- pieprz ziołowy
Przepis na zapiekankę brokułową:
- Brokuła myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 7-8 minut.
- Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
- Pieczarki, cebulę obieramy, myjemy, kroimy w kosteczkę i podsmażamy na odrobinie oleju. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem.
- W międzyczasie przygotowujemy sos czosnkowy – mieszamy 3 łyżki jogurtu typu greckiego, 2 łyżki śmietany z 5 ząbkami czosnku. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- W naczyniu do zapiekania układamy na dnie makaron, a następnie pieczarki. Całość smarujemy 1/2 sosu czosnkowego, kolejno układamy różyczki brokuła, smarujemy pozostałą częścią sosu i posypujemy starym serem mozzarella.
- Pieczemy przez ok. 20 minut w temperaturze 180 st. C
Nieskromnie powiem, że zapiekanka brokułowa wyszła Madzi przepyszna i polecam ją każdemu!
Obejrzyj nasze filmy:
Bardzo smaczna zapiekanka ;)