Fantastyczny piątkowy obiadek w wykonaniu mojej Madzi. Przepyszna zapiekanka brokułowa z sosem czosnkowym, pieczarkami i serem mozzarella.

Poniżej lista zakupów i prosty przepis…

Składniki na zapiekankę brokułową:

  • 1 brokuł
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 200g makaronu świderki
  • 5 ząbków czosnku
  • 200 g sera mozzarella
  • 1 średnia cebula
  • 500g pieczarek
  • sól ziołowa
  • pieprz ziołowy

Przepis na zapiekankę brokułową:

  1. Brokuła myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 7-8 minut.
  2. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
  3. Pieczarki, cebulę obieramy, myjemy, kroimy w kosteczkę i podsmażamy na odrobinie oleju. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem.
  4. W międzyczasie przygotowujemy sos czosnkowy – mieszamy 3 łyżki jogurtu typu greckiego, 2 łyżki śmietany z 5 ząbkami czosnku. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  5. W naczyniu do zapiekania układamy na dnie makaron, a następnie pieczarki. Całość smarujemy 1/2 sosu czosnkowego, kolejno układamy różyczki brokuła, smarujemy pozostałą częścią sosu i posypujemy starym serem mozzarella.
  6. Pieczemy przez ok. 20 minut w temperaturze 180 st. C

Nieskromnie powiem, że zapiekanka brokułowa wyszła Madzi przepyszna i polecam ją każdemu!

Obejrzyj nasze filmy: