Jedno z moich ulubionych dań i chyba jedno z prostszych jakie możemy przygotować na imprezę, albo spotkanie w gronie znajomych – zapiekane skrzydełka w marynacie. Oczywiście z marynatą możecie do woli eksperymentować, ale pokażę Wam mój pomysł na skrzydełka.
Poniżej lista zakupów i prosty przepis…
Składniki
- skrzydełka (ok. 2 kg)
- ostra przyprawa do kurczaka
- łagodna przyprawa do kurczaka
- 6 łyżek ketchupu
- 8 łyżek oliwy
- 1 łyżka miód
- 6 ząbków czosnku
- 2 łyżeczki ostrej papryki
- 4 łyżeczki słodkiej papryki
- 2 łyżeczki musztardy (np. rosyjskiej)
Ostra marynata:
W misce mieszamy gotową przyprawę do kurczaka na ostro, 2 łyżeczki ostrej papryki, 2 łyżeczki musztardy rosyjskiej, 2 łyżeczki słodkiej papryki, przeciśnięte przez praskę 3 ząbki czosnku, 1 łyżkę miodu, 3 łyżki ketchupu i 4 łyżki oliwy.
Obejrzyj nasze filmy:
Łagodna marynata:
W misce mieszamy gotową przyprawę do kurczaka – łagodną, 3 ząbki czosnku, 2 łyżeczki słodkiej papryki, 3 łyżki ketchupu, 4 łyżki oliwy.
W marynatach umieszczamy kurczaka i zostawiamy na noc. Następnie pieczemy go w piekarniku w 160 st. C przez ok. 2 godziny. Smacznego!
Niestety zdjęcie nie oddaje prawdziwego smaku skrzydełek :(
Ciekawa propozycja. Ja osobiście robię w innej marynacie, ale twoja wygląda też interesująco