Zapiekane skrzydełka
Mięsa

Zapiekane skrzydełka

Jedno z moich ulubionych dań i chyba jedno z prostszych jakie możemy przygotować na imprezę, albo spotkanie w gronie znajomych – zapiekane skrzydełka w marynacie. Oczywiście z marynatą możecie do woli eksperymentować, ale pokażę Wam mój pomysł na skrzydełka.

Poniżej lista zakupów i prosty przepis…

Składniki

  • skrzydełka (ok. 2 kg)
  • ostra przyprawa do kurczaka
  • łagodna przyprawa do kurczaka
  • 6 łyżek ketchupu
  • 8 łyżek oliwy
  • 1 łyżka miód
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 łyżeczki ostrej papryki
  • 4 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki musztardy (np. rosyjskiej)

Ostra marynata:

W misce mieszamy gotową przyprawę do kurczaka na ostro, 2 łyżeczki ostrej papryki, 2 łyżeczki musztardy rosyjskiej, 2 łyżeczki słodkiej papryki, przeciśnięte przez praskę 3 ząbki czosnku, 1 łyżkę miodu, 3 łyżki ketchupu i 4 łyżki oliwy.

Łagodna marynata:

W misce mieszamy gotową przyprawę do kurczaka – łagodną, 3 ząbki czosnku, 2 łyżeczki słodkiej papryki, 3 łyżki ketchupu, 4 łyżki oliwy.

 

W marynatach umieszczamy  kurczaka i zostawiamy na noc. Następnie pieczemy go w piekarniku w 160 st. C przez ok. 2 godziny. Smacznego!
Niestety zdjęcie nie oddaje prawdziwego smaku skrzydełek :(

Zapiekane skrzydełka

One Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.