To danie nie należy do najtańszych, bo trzeba przyznać- łosoś jest dość drogą rybą. Jednak raz na jakiś czas można pozwolić sobie na odrobinę szaleństwa.
Z całą pewnością będzie to bardzo zdrowy obiad, bowiem łosoś zawiera wiele kwasów omega 3 (w 100g jest to ok. 1200-1300 mg).
Składniki na pieczonego łososia w miodowej marynacie:
- 2 kawałki łososia ze skórą (każdy po ok. 250-300g)
- 1 płaska łyżka miodu
- 1 łyżeczka kolendry
- sok z 3/4 cytryny
- 3 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
Przepis na pieczonego łososia w miodowej marynacie:
- Łososia dokładnie myjemy i osuszamy.
- W moździerzu rozcieramy: 1 łyżeczkę kolendry, 3/4 soku z cytryny, 1 płaską łyżeczkę miodu, 3 łyżki oliwy, 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
- Łososia układamy na folii aluminiowej i nacieramy przygotowaną marynatą. Następnie dokładanie owijamy folią aluminiową i wstawiamy do lodówki na 20 minut. Nie polecam trzymać go dłużej, bowiem zbyt mocno przejdzie marynatą.
- Zamarynowanego łososia układamy w brytfance (skórką do dołu) i pieczemy przez ok. 15 minut w temperaturze 210 st. C. Nie przejmujmy się tym, jeśli łosoś stanie się delikatnie ciemniejszy, to dlatego że w tym miejscu było więcej miodu i się skarmelizował.
Łososia możemy podać np. z fasolką szparagową z masełkiem i bułeczką :) Pychotka.
Obejrzyj nasze filmy: