To danie nie należy do najtańszych, bo trzeba przyznać- łosoś jest dość drogą rybą. Jednak raz na jakiś czas można pozwolić sobie na odrobinę szaleństwa.

Z całą pewnością będzie to bardzo zdrowy obiad, bowiem łosoś zawiera wiele kwasów omega 3 (w 100g jest to ok. 1200-1300 mg).

Składniki na pieczonego łososia w miodowej marynacie:

  • 2 kawałki łososia ze skórą (każdy po ok. 250-300g)
  • 1 płaska łyżka miodu
  • 1 łyżeczka kolendry
  • sok z 3/4 cytryny
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku

Przepis na pieczonego łososia w miodowej marynacie:

  1. Łososia dokładnie myjemy i osuszamy.
  2. W moździerzu rozcieramy: 1 łyżeczkę kolendry, 3/4 soku z cytryny, 1 płaską łyżeczkę miodu, 3 łyżki oliwy, 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
  3. Łososia układamy na folii aluminiowej i nacieramy przygotowaną marynatą. Następnie dokładanie owijamy folią aluminiową i wstawiamy do lodówki na 20 minut. Nie polecam trzymać go dłużej, bowiem zbyt mocno przejdzie marynatą.
  4. Zamarynowanego łososia układamy w brytfance (skórką do dołu) i pieczemy przez ok. 15 minut w temperaturze 210 st. C. Nie przejmujmy się tym, jeśli łosoś stanie się delikatnie ciemniejszy, to dlatego że w tym miejscu było więcej miodu i się skarmelizował.

Łososia możemy podać np. z fasolką szparagową z masełkiem i bułeczką :) Pychotka.

Obejrzyj nasze filmy: