Naleśniki z jagodami to prawdziwy rarytas kulinarny, który pozwala cieszyć się połączeniem delikatnych i smacznych naleśników z pełnią smaku soczystych, letnich jagód. To idealne danie na letnie poranki, weekendowe brunch’e lub jako deser po obiedzie.
Jagody, owoc sezonowy lata, dodają nie tylko wyrazistego smaku, ale także wzbogacają danie wartością odżywczą. Bogate źródło antyoksydantów i witamin, jagody są jak małe eliksiry zdrowia ukryte w delikatnych skorupkach naleśników. W każdym kęsie można poczuć pełnię smaku sezonu letniego i bliskość natury.
Przygotowanie naleśników z jagodami może być prawdziwą przyjemnością nawet dla początkujących kucharzy. To danie nie wymaga skomplikowanych technik ani egzotycznych składników. Jednak, gdy podasz je na talerzu, stają się one małym dziełem sztuki kulinarnej. Swoim prostym urokiem i smakiem doskonale oddają esencję letnich dni.
Obejrzyj nasze filmy:
Naleśniki z jagodami pozwalają na wyrażenie swojej kreatywności w podaniu. Możesz posypać je delikatnie cukrem pudrem, dodać łyżkę ulubionego dżemu lub polewy czekoladowej, a także udekorować świeżymi listkami mięty. Niezależnie od wyboru, danie zyskuje na estetyce i apetycie.
Na naszym blogu kulinarnym znajdziesz również inne przepisy na pyszne naleśniki. Koniecznie spróbuj zielonych naleśników czyli – naleśniki ze szpinakiem, czy coś bardziej orientalnego jak na przykład naleśniki po meksykańsku.
Ciasto na naleśniki składniki (na ok. 4-5 naleśników – wszystko zależy od wielkości patelni)
- 1 szklanka mąki
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki wody gazowanej
- szczypta soli
- 1 jajko
W przygotowaniu ciasta na naleśniki są dwie szkoły, jedna z nich mówi o tym, że do ciasta dodajemy odrobine oleju i smażymy na suchej patelni, druga natomiast mówi, że należy smażyć na patelni z olejem. Ja nie piszę się, ani do jednej ani do drugiej. Nie dodaję bowiem oleju ani do ciasta, ani na patelnię. Naleśniki smażę na specjalnej patelni do naleśników z dnem, do którego nie przykleja się ciasto.
Serek jagodowy składniki
- 125 g jagód
- 200g sera białego
- 3-4 łyżki cukru
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
Ilość cukru zależy od tego jak bardzo słodkie macie jagody. Jeśli są słodkie to dodajcie mniej cukru do środka.
Naleśniki z jagodami przepis
Przygotowanie zaczynamy od zrobienia ciasta na naleśniki. W tym celu do miski wkładamy wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe – mąkę, jajka, wodę, mleko i szczyptę soli. Całość dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Ciasto powinno mieć dość płynną konsystencję, znacznie lepiej rozprowadzi nam się na patelni i naleśniki będą cienkie.
Ciasto wlewamy łyżką na patelnię, rozprowadzamy po całej patelni i smażmy. Kiedy naleśnik po wierzchniej stronie będzie ścięty, przekładamy go na drugą stronę i smażymy dosłownie chwilę.
Naleśniki po usmażeniu przekładamy na talerz i odstawiamy na chwilę aby przestygły. W tym czasie możemy przygotować serek z jagodami. Do miseczki przekładamy ser biały i rozgniatamy go widelcem. Następnie dodajemy jagody wraz z cukrem i całość ponownie rozgniatamy aż do połączenia się składników.
Każdy z naleśników smarujemy odrobiną serka i składamy na pół i znów na pół, tak aby powstało coś w postaci trójkąta.
Naleśniki możemy podać polane czekoladą, albo posypane cukrem pudrem, albo z odrobiną serka z jagodami położonego obok naleśnika. Myślę, że ciekawym pomysłem będzie również podanie tych naleśników na przykład z bitą śmietaną.
Naleśniki z jagodami to połączenie prostoty, świeżości i intensywnego smaku, które tworzy harmonijną całość. To nie tylko danie, to prawdziwa podróż przez sezonowe smaki i uczta dla zmysłów. W każdym kęsie można odkryć magię letniego sezonu i cieszyć się chwilą kulinarnej rozkoszy.
Naleśniki z jagodami to doskonały sposób na wykorzystanie letnich owoców i stworzenie wyjątkowego posiłku, który zachwyci Twoje zmysły. Ten przepis jest nie tylko łatwy do wykonania, ale również pozwoli Ci cieszyć się sezonową rozkoszą na talerzu. Spróbuj tego pysznego dania i oddaj się bogactwu smaków, które łączą delikatność naleśników z intensywnym smakiem soczystych jagód.