Jagodzianki to rodzaj polskich wypieków, które wywodzą się z malowniczych terenów wiejskich. Sama nazwa pochodzi od „jagód,” a te wypieki tradycyjnie przygotowywano w czasie sezonu zbiorów owoców jagodowych, który jest czasem obfitości i świętowania. Czynność zbierania świeżych owoców i przekształcania ich w pyszne jagodzianki to ukochana tradycja, która przekazywana jest z pokolenia na pokolenie.

Jagodzianka to nie tylko przysmak, to także powrót do korzeni, do czasów, gdy babci czy mamie pomagało się w kuchni, a wspólne pieczenie było okazją do rodzinnych rozmów i wspólnego spędzania czasu. To smak, który kojarzy się z ciepłym, rodzinnym wnętrzem spędzonymi przy wspólnym stole. Dlatego, każdy kęs jagodzianki to nie tylko radość smaku, lecz także podróż sentymentalna przez wspomnienia i miłości rodzinne.

Już podczas pieczenia w całym domu roznosi się zapach, który wywołuje apetyt i wyjątkowe oczekiwanie. Jagodzianka pachnie jak wspomnienia z letnich wakacji, gdy zbieraliśmy świeże jagody w słońcu.

Obejrzyj nasze filmy:

Jej smak jest prawdziwą symfonią smaku – połączenie drożdżowego ciasta z wilgotnym nadzieniem z jagód. Słodkość ciasta idealnie kontrastuje z lekko kwaśnym smakiem jagód, tworząc harmonię smakową, która zachwyca od pierwszego do ostatniego kęsa.

Jagodzianki składniki na ciasto

  • 550 g mąki pszennej (3,5 szklanki)
  • 30 g drożdży świeżych (1/3 kostki)
  • 2 jajka
  • 80 g cukru (1/2 szklanki)
  • 250 ml mleka (1 szklanka)
  • pół łyżeczki soli
  • 75 g masła, roztopionego (trochę więcej niż 1/3 kostki)

Z podanego przepisu wychodzi około 12 jagodzianek.

Jagodzianki składniki na farsz

  • 220g jagód
  • 3-4 łyżki cukru
  • 2 łyżki bułki tartej

Ilość cukru zależy od słodkości jagód, jak macie bardzo słodkie jagody, to dajcie odrobinę mniej cukru.

U mnie szklanka zawsze ma pojemność 250 ml. Domowe jagodzianki będziemy piekli w piekarniku nagrzanym do 180 st. C w opcji góra- dół bez termoobiegu przez 27 minut w opcji góra dół. Z podanego przepisu przygotujecie około 12 jagodzianek.

Jagodzianki

Jagodzianki przepis

Zaczynamy od przygotowania rozczynu z drożdży. Rozczyn drożdży to kluczowy składnik każdego ciasta drożdżowego, które przygotowujemy na bazie świeżych drożdży, to mieszanina drożdży, cukru i ciepłej wody lub mleka, która pozwala na rozwój drożdży. Rozczyn zapewni, że Wasze ciasto będzie lekkie i puszyste. Jeśli dobrze Wam zacznie pracować rozczyn to wyjdzie Wam idealne ciasto.

W tym celu do miseczki dodajemy drożdże, dodajemy łyżkę cukru, 1/3 szklanki mleka oraz 3 łyżki mąki. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20 minut. Po tym czasie zobaczycie, że rozczyn zacznie pracować.

Jagodzianki

Masło roztapiamy w rondelku i odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie mieszamy mąkę wraz z rozczynem i pozostałymi składnikami na ciasto – cukrem, mlekiem, jajkami, solą. Na sam koniec dodajemy rozpuszczone masło. Ciasto możemy wyrobić ręcznie albo przy pomocy robota kuchennego.

Jagodzianki

Po wyrobieniu formujemy z ciasta kulę i wkładamy do miski oprószonej mąką. Ciasto odstawiamy na około 1,5 godziny w ciepłe miejsce. W tym czasie powinno podwoić objętość. Nie polecam Wam wkładać ciasta do nagrzanego piekarnika, bo w będzie rosło zbyt szybko, co spowoduje że w cieście będzie wyczuwalny smak drożdży.

Jagodzianki

Po 1,5 godzinie wyjmujemy ciasto na blat i dzielimy na 14 mniejszych części. Każda z części powinna ważyć około 75g.

Jagody mieszamy z bułką tartą i cukrem. Ale robimy to bardzo delikatnie, aby nie rozgnieść zbytnio jagód.

Jagodzianki

Bardzo ważne, aby przed przygotowaniem jagodzianek, bardzo dokładnie umyć jagody oraz pozostawić je na sitku, aby dokładnie odciekły z wody.

Ciasto na bułeczki jagodowe delikatnie rozpłaszczamy rękami i nakładamy 2 duże łyżki jagód, następnie zwijamy formułując bułeczkę. Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy jeszcze do wyrośnięcia na 25-30 minut. Przed pieczeniem możemy posypać je z wierzchu odrobina cukru.

Jagodzianki

Jagodzianki następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. w opcji góra- dół bez termoobiegu i pieczemy przez 27 minut.

Jagodzianki

Jagodzianki zrobiliśmy z odrobiną cukru, ale możecie nie posypywać ich przed pieczeniem i przed podaniem posypać je cukrem pudrem, albo przygotować pyszny lukier.

Smacznego!