Brakuje Wam pomysłu na niedzielny obiad? Przygotujcie po prostu pieczonego kurczaka, ale trochę w inny sposób …
Kurczak nabity na butelkę smakuje wyśmienicie, a najlepiej go nie kroić tylko odrywać sobie niewielkie części i jeść bezpośrednio po upieczeniu :) Do tak upieczonego kurczaka, najlepiej podać pieczone ziemniaki i marchewkę.
Kurczak nabity na butelkę – składniki:
- ok. 1,5 kg kurczaka
- przyprawa do drobiu
- zioła prowansalskie
- ostra papryka
- sól
- pieprz
- ziemniaki
- marchew
- 1 butelka piwa
Kurczak nabity na butelkę – przepis:
- Kurczaka dokładnie myjemy i przyprawiamy go ulubionymi przyprawami (my użyliśmy soli, pieprzu, ziół prowansalskich, mieszanki przypraw do drobiu i ostrej papryki). Następnie odstawiamy go na ok. 3 godziny do lodówki.
- Z piwa odlewamy 1 szklankę i odstawiamy. Piwem będziemy podlewali kurczaka podczas pieczenia.
- Kurczaka nabijamy na butelkę, tak aby główka wystawała przez szyję kurczaka. Ustawiamy go na blasze do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 st. C na ok. 1 godzinę i 20 minut.
- W międzyczasie kroimy w plasterki marchewki i ziemniaki w ćwiartki. Po 20 minutach pieczenia wokół kurczaka układamy warzywa.
- Podczas pieczenia co jakiś czas polewamy kurczaka odlanym wcześniej piwem.
Smacznego!