Kurczak nabity na butelkę

Kurczak nabity na butelkę

Brakuje Wam pomysłu na niedzielny obiad? Przygotujcie po prostu pieczonego kurczaka, ale trochę w inny sposób …

Kurczak nabity na butelkę smakuje wyśmienicie, a najlepiej go nie kroić tylko odrywać sobie niewielkie części i jeść bezpośrednio po upieczeniu :) Do tak upieczonego kurczaka, najlepiej podać pieczone ziemniaki i marchewkę.

Kurczak nabity na butelkę – składniki:

  • ok. 1,5 kg kurczaka
  • przyprawa do drobiu
  • zioła prowansalskie
  • ostra papryka
  • sól
  • pieprz
  • ziemniaki
  • marchew
  • 1 butelka piwa

Kurczak nabity na butelkę – przepis:

  1. Kurczaka dokładnie myjemy i przyprawiamy go ulubionymi przyprawami (my użyliśmy soli, pieprzu, ziół prowansalskich, mieszanki przypraw do drobiu i ostrej papryki). Następnie odstawiamy go na ok. 3 godziny do lodówki.
  2. Z piwa odlewamy 1 szklankę i odstawiamy. Piwem będziemy podlewali kurczaka podczas pieczenia.
  3. Kurczaka nabijamy na butelkę, tak aby główka wystawała przez szyję kurczaka. Ustawiamy go na blasze do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 st. C na ok. 1 godzinę i 20 minut.
  4. W międzyczasie kroimy w plasterki marchewki i ziemniaki w ćwiartki. Po 20 minutach pieczenia wokół kurczaka układamy warzywa.
  5. Podczas pieczenia co jakiś czas polewamy kurczaka odlanym wcześniej piwem.

Smacznego!

Obejrzyj również wideo:

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.