Kurczak nabity na butelkę

Kurczak nabity na butelkę

Brakuje Wam pomysłu na niedzielny obiad? Przygotujcie po prostu pieczonego kurczaka, ale trochę w inny sposób …

Kurczak nabity na butelkę smakuje wyśmienicie, a najlepiej go nie kroić tylko odrywać sobie niewielkie części i jeść bezpośrednio po upieczeniu :) Do tak upieczonego kurczaka, najlepiej podać pieczone ziemniaki i marchewkę.

Kurczak nabity na butelkę – składniki:

  • ok. 1,5 kg kurczaka
  • przyprawa do drobiu
  • zioła prowansalskie
  • ostra papryka
  • sól
  • pieprz
  • ziemniaki
  • marchew
  • 1 butelka piwa

Kurczak nabity na butelkę – przepis:

  1. Kurczaka dokładnie myjemy i przyprawiamy go ulubionymi przyprawami (my użyliśmy soli, pieprzu, ziół prowansalskich, mieszanki przypraw do drobiu i ostrej papryki). Następnie odstawiamy go na ok. 3 godziny do lodówki.
  2. Z piwa odlewamy 1 szklankę i odstawiamy. Piwem będziemy podlewali kurczaka podczas pieczenia.
  3. Kurczaka nabijamy na butelkę, tak aby główka wystawała przez szyję kurczaka. Ustawiamy go na blasze do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 st. C na ok. 1 godzinę i 20 minut.
  4. W międzyczasie kroimy w plasterki marchewki i ziemniaki w ćwiartki. Po 20 minutach pieczenia wokół kurczaka układamy warzywa.
  5. Podczas pieczenia co jakiś czas polewamy kurczaka odlanym wcześniej piwem.

Smacznego!

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.