Jeśli szukacie ciekawego przepisu na polędwiczki, to zachęcam do skorzystania z przepisu poniżej… Duszone polędwiczki z porem to bardzo proste i szybkie do przygotowania danie i inne aniżeli wszystkie tradycyjne przepisy na polędwiczki.
Cały aromat i smak polędwiczki zawdzięczają porom, które są użyte w tym przepisie.
Duszone polędwiczki z porem – składniki:
- 800g polędwiczek wieprzowych
- 1 duży por
- 1 marchewka
- 500g pieczarek
- 150 ml bulionu
- 100 ml czerwonego wina
- mąka
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Duszone polędwiczki z porem – przepis:
- Polędwiczki dokładnie myjemy, a następnie kroimy w plastry o grubości ok. 1-1,5 cm. Obtaczamy je w niewielkiej ilości mąki. Następnie smażymy ja na niewielkiej ilości oleju przez ok. 4 minuty z każdej strony. Po usmażeniu przekładamy je do garnka.
- Patelnię deglasujemy czyli wydobywamy z niej wszystkie soki i cały aromat spod smażonych polędwiczek. W tym celu na patelnię wlewamy odrobinę czerwonego wina i po chwili całość przelewamy do polędwiczek.
- Na świeżym oleju podsmażamy pokrojonego wcześniej w cienkie półplasterki pora, marchewkę i pieczarki. Całość przekładamy do polędwiczek, podlewamy bulionem warzywnym i dusimy na małym ogniu przez ok. 25 minut.
- W międzyczasie doprawiamy nasze danie odrobiną soli i pieprzu.
Prawda, że szybko i smacznie?:)