duszone polędwiczki z porem
Mięsa,  Obiady

Duszone polędwiczki z porem

Jeśli szukacie ciekawego przepisu na polędwiczki, to zachęcam do skorzystania z przepisu poniżej… Duszone polędwiczki z porem to bardzo proste i szybkie do przygotowania danie i inne aniżeli wszystkie tradycyjne przepisy na polędwiczki.

Cały aromat i smak polędwiczki zawdzięczają porom, które są użyte w tym przepisie.

Duszone polędwiczki z porem – składniki:

  • 800g polędwiczek wieprzowych
  • 1 duży por
  • 1 marchewka
  • 500g pieczarek
  • 150 ml bulionu
  • 100 ml czerwonego wina
  • mąka
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Duszone polędwiczki z porem – przepis:

  1. Polędwiczki dokładnie myjemy, a następnie kroimy w plastry o grubości ok. 1-1,5 cm. Obtaczamy je w niewielkiej ilości mąki. Następnie smażymy ja na niewielkiej ilości oleju przez ok. 4 minuty z każdej strony. Po usmażeniu przekładamy je do garnka.
  2. Patelnię deglasujemy czyli wydobywamy z niej wszystkie soki i cały aromat spod smażonych polędwiczek. W tym celu na patelnię wlewamy odrobinę czerwonego wina i po chwili całość przelewamy do polędwiczek.
  3. Na świeżym oleju podsmażamy pokrojonego wcześniej w cienkie półplasterki pora, marchewkę i pieczarki. Całość przekładamy do polędwiczek, podlewamy bulionem warzywnym i dusimy na małym ogniu przez ok. 25 minut.
  4. W międzyczasie doprawiamy nasze danie odrobiną soli i pieprzu.

Prawda, że szybko i smacznie?:)

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany.