Domowe kluski leniwe
Inne

Domowe kluski leniwe

Kluski leniwe to moje smaki z dzieciństwa. Pamiętam, jak bardzo często w piątki były podawane na szkolnej stołówce, podane z tartą bułką i cukrem. Pycha!

Tym razem jednak podam je z pysznym, słodkim, waniliowym sosem.

W polskiej kuchni od dawna na dobre zadomowiły się pierogi leniwe. To smaczne i delikatne danie podawana w bardzo wielu odsłonach, zarówno jako samodzielna potrawa, jak i jako dodatek do innych składników obiadowych. Możemy z powodzeniem przygotowywać je na słodko lub wytrawnie.

Sprawdź przepis na pierogi z jagodami i cynamonem

Składniki na leniwe kluski

  • 500g sera białego
  • 2 jajka
  • 6 łyżek mąki
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • odrobina mąki do podsypania
  • szczypta soli

Składniki na sos waniliowy

  • 3 łyżki śmietany
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego

Kluski leniwe przepis

Zaczynamy od zmielenia sera. Następnie oddzielamy żółtka od białek. Do zmielonego twarogu dodajemy żółtka, mąkę, cukier waniliowy. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodajemy je do wymieszanych pozostałych składników i delikatnie łączymy.

Na stolnicy podsypaną mąką stolnicę wykładamy odrobinę ciasta, robimy „rulon” i kroimy go w romby. Kluski leniwe gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 3 minuty od wypłynięcia ich na wierzch.

Kluski leniwe podajemy polane sosem waniliowym.

Sos waniliowy przepis

Na patelni roztapiamy masło, dodajemy śmietanę, cukier waniliowy i na wolnym ogniu, cały czas mieszając gotujemy do połączenia się składników.

Domowe kluski leniwe
Domowe kluski leniwe

Smacznego!

1 Komentarz
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Baszka
9 listopada 2020 20:53

Nie ma czegoś takiego jak rąby są tylko romby kucharz nie musi być analfabetą.