Dieta wegańska to bardzo restrykcyjna dieta gdyż osoby przechodzące na nią muszą wyeliminować mięso, produkty pochodzenia zwierzęcego oraz produkty związane z ich wykorzystywaniem. Reasumując wykluczamy mięso, nabiał, jaja i miód.
Dieta ta składa się przede wszystkim z warzyw, owoców, zbóż (pszenica, jęczmień, żyto), roślin strączkowych ( fasola, soja, soczewica), tłuszczy roślinnych, grzybów, nasiona chia, siemienia lnianego itp.
Dieta wegańska – zalety:
- Poprawia funkcje układu autoimmunologicznego
- Zmniejsza ryzyko występowania raka
- Ogranicza występowanie cukrzycy typu II
- Minimalizuje powstanie nadciśnienia czy chorób układu krążenia
- Kontroluje otyłość
Dieta wegańska – wady:
- Niedobór żelaza – niezbędny do produkcji czerwonych krwinek
- Niedobór witaminy B12 – powoduje niedokrwistość, nieprawidłowe funkcjonowanie układu neurologicznego
- Niedobór wapnia
- Niedobór witaminy D – powoduje kruchość kości
- Niedobór cynku – odpowiedzialny jest za układ odpornościowy
Przechodząc na dietę musimy ją dobrze zbilansować, ponieważ niedobory wyżej wymienionych składników w diecie może przyczynić się do wielu dolegliwości osteoporozy, anemii a nawet problemów z menstruacją.