Dieta wegańska – czym się charakteryzuje i jakie są plusy i minusy jej stosowania
Dieta

Dieta wegańska – czym się charakteryzuje i jakie są plusy i minusy jej stosowania

Dieta wegańska to bardzo restrykcyjna dieta gdyż osoby przechodzące na nią muszą wyeliminować mięso, produkty pochodzenia zwierzęcego oraz produkty związane z ich wykorzystywaniem. Reasumując wykluczamy mięso, nabiał, jaja i miód.

Dieta ta składa się przede wszystkim z warzyw, owoców, zbóż (pszenica, jęczmień, żyto), roślin strączkowych ( fasola, soja, soczewica), tłuszczy roślinnych, grzybów, nasiona chia, siemienia lnianego itp.

Dieta wegańska – zalety:

  1. Poprawia funkcje układu autoimmunologicznego
  2. Zmniejsza ryzyko występowania raka
  3. Ogranicza występowanie cukrzycy typu II
  4. Minimalizuje powstanie nadciśnienia czy chorób układu krążenia
  5. Kontroluje otyłość

Dieta wegańska – wady:

  1. Niedobór żelaza – niezbędny do produkcji czerwonych krwinek
  2. Niedobór witaminy B12 – powoduje niedokrwistość, nieprawidłowe funkcjonowanie układu neurologicznego
  3. Niedobór wapnia
  4. Niedobór witaminy D – powoduje kruchość kości
  5. Niedobór cynku – odpowiedzialny jest za układ odpornościowy

Przechodząc na dietę musimy ją dobrze zbilansować, ponieważ niedobory wyżej wymienionych składników w diecie może przyczynić się do wielu dolegliwości osteoporozy, anemii a nawet problemów z menstruacją.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.