
Dietetycznie – zupa z soczewicą
Nie często obecnie wykorzystywana w kuchni soczewica, potrafi nadać zupie wyjątkowy smak. Zupa z soczewicy jest bardzo lekka, pożywna i zarazem rozgrzewająca. Zupa ta z całą pewnością zastąpi dwudaniowy posiłek na obiad.
Zupa idealnie sprawdzi się wiosną, albo późną jesienią, kiedy zaczyna robić się chłodno. Z całą pewnością tak przygotowana zupa Was rozgrzeje.
Szybki przepis na: Dietetycznie – zupa z soczewicą
Zupa z soczewicy – składniki (6-8 porcji)
- 3 -4 litry wywaru warzywnego
- cebula
- 4 marchewki
- 2 pietruszki
- 3 ząbki czosnku
- 2 puszki krojonych pomidorów
- 1 kartonik passaty pomidorowej (ok. 400 ml)
- 1 i 1/2 szklanki soczewicy (dowolny kolor)
- 3 cm imbiru
- sól
- pieprz
- cukier
- masło
Sprawdzony przepis na: Herbata z witaminą C
Zupa z soczewicy – przepis
- Marchewkę, pietruszkę ścieramy na tarce. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, a następnie szklimy ją na odrobinie masła. Jak będzie już szklista dodajemy marchewkę, pietruszkę i całość podsmażamy, aż warzywa odrobinę zmiękną. Dodajemy czosnek.
- Do warzyw dodajemy pomidory z puszki, passatę, przeciśnięty przez praskę czosnek, starty na tarce imbir i całość dusimy przez kolejne 5-7 minut.
- Podduszone warzywa dodajemy od odcedzonego bulionu, dodajemy opłukaną soczewicę i całość gotujemy do momentu kiedy soczewica będzie miękka.
- Zupę przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru.
Sprawdź przepis na: Zupa warzywna z soczewicą
Smacznego!
0 komentarzy