Danie shoarma
Mięsa

Danie shoarma

To był bajeczny niedzielny obiad – niespodzianka zrobiony przez kochaną żonę :) Pyszne mięsko z kurczaka w aromatycznej marynacie podane z frytkami i pysznym sosem czosnkowym. Całość dopełniło zimne piwko. Poczułem się jak w dobrej restauracji na randce z żoną :)

Myślę, że nie macie nad czym się zastanawiać, tylko powinniście przygotować to pyszne danie shoarma.

Składniki na danie shoarma:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki curry
  • 2 płaskie łyżeczki bazylii
  • 2 łyżeczki oregano
  • pieprz
  • 6 łyżek oliwy pepperoni
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżkę śmietany

Przepis na danie shoarma:

  1. Piersi z kurczaka myjemy i kroimy w dużą kosteczkę. Następnie przekładamy do miski i dodajemy 6 łyżek oliwy, 1 łyżeczkę bazylii, 2 łyżeczki słodkiej papryki, 1 łyżeczkę oregano, 2 łyżeczki curry, 2 posiekane ząbki czosnku, szczyptę soli i szczyptę pieprzu. Wszystko dokładnie mieszamy i wstawiamy na 2 godziny do lodówki.
  2. Następnie przygotowujemy sos czosnkowy (przepis znajdziecie także tutaj).
    4 ząbki czosnku drobno siekamy i łączymy z 2 łyżkami majonezu i 1 łyżką śmietany. Doprawiamy do smaku odrobiną soli.
  3. Zamarynowane piersi z kurczaka smażmy na patelni na wolnym ogniu przez ok. 15 minut.

Shoarmę najlepiej podać ze świeżo usmażonymi frytkami i sosem czosnkowym.

Smacznego!

 

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.