Awokado zapiekane z jajkiem z sosem curry – to przystawka, która swoim wyglądem zachwyci nie jednego niejadka. Poprzez strukturę awokado nie jest to produkt, po który często sięgamy.
Niemniej jednak poprzez dodanie jajka i sosu, możemy zbalansować te smaki i podać w jego skorupce.
Poniżej przedstawiam listę składników i przepis.
Obejrzyj nasze filmy:
Składniki:
- 1-2 awokado ( w zależności od ilości gości)
- 2 jajka ( zwiększ ilość w zależności od ilości gości)
- Szczypta soli, pieprzu i czarnuszki
Składniki na sos curry:
- ¼ szklanki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- ½ cytryny
- 1 łyżeczka miodu akacjowego lub lipowego
- ½ łyżeczki curry w proszku
Awokado zapiekane z jajkiem z sosem curry – przepis
- Awokado przekrój na pół i usuń pestkę.
- Wydrąż miąższ tak by zmieściło się jajko.
- Nagrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza i w naczyniu żaroodpornym ułóż awokado.
- Oddziel białko od żółtka i wlej połowę żółtka do awokado. Dopraw pieprzem i solą. Piecz przez 10-15 minut.
- W tym czasie przygotuj sos curry. Do miski przełóż wszystkie składniki i zblenduj na gładka masę.
Smacznego!