Awokado zapiekane z jajkiem z sosem curry

Awokado zapiekane z jajkiem z sosem curry

Awokado zapiekane z jajkiem z sosem curry – to przystawka, która swoim wyglądem zachwyci nie jednego niejadka. Poprzez strukturę awokado nie jest to produkt, po który często sięgamy.

Niemniej jednak poprzez dodanie jajka i sosu, możemy zbalansować te smaki i podać w jego skorupce.

Poniżej przedstawiam listę składników i przepis.

Składniki:

  • 1-2 awokado ( w zależności od ilości gości)
  • 2 jajka ( zwiększ ilość w zależności od ilości gości)
  • Szczypta soli, pieprzu i czarnuszki

Składniki na sos curry:

  • ¼ szklanki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ cytryny
  • 1 łyżeczka miodu akacjowego lub lipowego
  • ½ łyżeczki curry w proszku

Awokado zapiekane z jajkiem z sosem curry – przepis

  1. Awokado przekrój na pół i usuń pestkę.
  2. Wydrąż miąższ tak by zmieściło się jajko.
  3. Nagrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza i w naczyniu żaroodpornym ułóż awokado.
  4. Oddziel białko od żółtka i wlej połowę żółtka do awokado. Dopraw pieprzem i solą. Piecz przez 10-15 minut.
  5. W tym czasie przygotuj sos curry. Do miski przełóż wszystkie składniki i zblenduj na gładka masę.

Smacznego!

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.