Pasta z awokado z jajkiem i kiełkami to zdrowa propozycja na kolację. Awokado zawiera w sobie całe mnóstwo zdrowych tłuszczy, które pomagają nam w spalaniu tkanki tłuszczowej ale również mają w sobie bardzo dużo właściwości zdrowotnych.
Jak pokazują badania awokado zawiera ok. 20-30% tłuszczów, ale jak już wspomniałem są to zdrowe tłuszcze. Poza tym zawiera witaminę E oraz sporą ilośc błonnika, który da nam uczucie sytości.
Pasta z awokado to ciekawy pomysł na szybką kolację. Przygotowanie całości, nie licząc gotowania jajek, zajmie nam ok. 5 minut :)
Obejrzyj nasze filmy:
Poniżej lista niezbędnych składników i przepis.
Składniki
- 2 jajka
- 1 dojrzałe awokado
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka majonezu (może zastąpić 1 łyżką jogurtu naturalnego)
- sól
- pieprz
- dowolne kiełki np. brokuła
Przepis na pastę z awokado z jajkiem i kiełkami
- Jajka gotujemy na twardo i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie kroimy je w drobną kosteczkę.
- Z awokado wydrążamy miąższ i rozgniatamy go widelcem. Dodajemy posiekany (albo przeciśnięty przez praskę) czosnek, sok z cytryny i oliwę. Całość mieszamy.
- Do awokado dodajemy jajka, majonez, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.
- Pastą (sporą ilością) smarujemy kromki świeżej bagietki, a na wierzchu układamy kiełki.
Smacznego!