Śniadanie – tosty z łososiem i jajka w kokilkach

tosty z łososiem i jajka w kokilkach

Jeśli zabrakło Wam pomysłu na śniadanie skorzystajcie z naszej propozycji na zdrowe, szybkie i bardzo smaczne śniadanie.

Podamy na śniadanie- tosty z łososiem i jajka w kokilkach – będzie zdrowe, dzięki dużej zawartości kwasów omega-3 w łososiu, tylko pamiętajcie aby wykorzystać do przygotowania tostów pieczywo razowe.

Jajka w kokilkach to natomiast oryginalny sposób na przygotowanie jajek na twardo :)

Sprawdźcie… a będziecie zaskoczeni… przepis znajduje się poniżej.

Tosty z łososiem – składniki

  • 4 kromki pieczywa razowego
  • 50g łososia
  • serek śmietankowy do smarowania
  • koperek
  • odrobina mleka
  • jajko
  • masło

Jajka w kokilach ze szpinakiem – składniki

  • 100g szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 50g sera żółtego
  • szczypiorek
  • sól
  • pieprz
  • masło

Jajka w kokilach ze szpinakiem – przepis

Szpinak myjemy i dusimy na patelni na odrobinie masła przez ok. 3-4 minut z dodatkiem przeciśniętego przez praskę czosnku, solą i pieprzem. Następnie przekładamy go na sitko, aby pozbyć się nadmiaru wody.

Do kokilek przekładamy trochę szpinaku, wbijamy jajko i posypujemy startym żółtym serem i odrobiną szczypiorku. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 10 minut.

Tosty z łososiem – przepis

W międzyczasie kromki chleba smarujemy serkiem śmietankowym, posypujemy posiekanym koperkiem. Na jedną kromkę układamy łososia i przykrywamy drugą kromką pieczywa.

Jajko roztrzepujemy z odrobiną mleka.

Maczamy w nim tosty, a następnie podsmażamy na odrobinie masła.

tosty z łososiem i jajka w kokilkach

Smacznego!

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.