Śledziki pod cebulową pierzynką

Śledzie w curry

Doskonała przekąska na przyjęcie ze znajomymi albo rodziną. Śledzie w curry przygotujemy dość szybko, a co ważniejsze ich smak jest zupełnie inny aniżeli takich zwykłych śledzi w oleju z cebulką. Pamiętajmy, że oprócz smaku śledzie w curry wyglądają też bardzo apetycznie :)

Składniki na śledzie w curry:

  • 6 płatów śledziowych
  • 5 średniej wielkości cebul
  • 3 łyżeczki curry
  • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki oleju do smażenia

Przepis na śledzie w curry:

  1. Płaty śledziowe dokładnie myjemy pod bieżąca wodą, a następnie moczymy w zimnej wodzie przez ok. 2 godziny, wymieniając w międzyczasie wodę.
  2. Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki.
  3. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i podsmażamy cebulę. W momencie jak cebula nam się już zeszkli dodajemy koncentrat pomidorowy (słoiczek po koncentracie płuczemy odrobiną wody i dodajemy na patelnię, aby sos się nie przypalił). Całość dusimy jeszcze przez chwilę i dodajemy 3 łyżeczki curry. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestudzenia.
  4. Śledzie kroimy na ok. 1-2 cm paseczki i układamy na półmisku.
  5. Przygotowaną cebulę mieszamy z 2 łyżkami majonezu i układamy na śledzikach.

Gotowe, smacznego !

Śledzie w curry

Śledzie w curry

Śledzie w curry

Śledzie w curry

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.