Risotto z dynią

Risotto z dynią

Risotto to jedno z kilku klasycznych dań kuchni włoskiej… zresztą jego historię przeczytacie TUTAJ. Tym razem postanowiłem przygotować wariację tego dania i jako, że sezon na dynię jeszcze trwa przygotujemy pyszne risotto z dynią.

Danie to możecie zabrać na obiad do pracy, ale pomimo wszystko smakuje najlepiej podane zaraz po przygotowaniu. Jest delikatne i zarazem słodkie w smaku, po prostu rozpływa się w ustach :) Ale to tylko słowa, abyście się o tym przekonali, musicie przygotować risotto z dynią i sami spróbować jego smaku.

Risotto z dynią – składniki:

  • 1 szklana ryżu
  • 2 pojedyncze filety z kurczaka
  • 500g dyni
  • 1 czerwona cebula
  • ok. 1,2 l bulionu
  • łyżka masła
  • 50g parmezanu
  • sól
  • pieprz
  • oliwa
  • olej
  • garść liści szałwii (przeczytajcie dlaczego warto dodać i korzystać z szałwii)

Risotto z dynią – przepis

Najpierw musimy przygotować bulion, może być zarówno drobiowy, warzywny, albo wołowy.

Dynię obieramy ze skóry, kroimy w kostkę, następnie skraplamy oliwą i doprawiamy solą oraz pieprzem. Pieczemy ją przez 25 minut w piekarniku w temperaturze 180 st. C.

Kurczaka kroimy w średniej wielkości kostkę, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i smażymy na niewielkiej ilości oleju. Jak będzie już podsmażony przekładamy go do miseczki. Następnie na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Jak będzie już szklista dodajemy ryż i podsmażamy go razem z cebulą dosłownie przez chwilę, tak aby wchłoną cały aromat z patelni. Na patelnię dodajemy odrobinę bulionu i gotujemy ryż… czynność powtarzamy do czasu, kiedy ryż przestanie wchłaniać bulion.

Jak ryż będzie miękki na patelnię dodajemy masło, starty parmezan i posiekane liście szałwii. Całość dusimy dosłownie przez chwilę, do czasu kiedy masło się rozpuści.

Smacznego!

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.