Krem z dyni

Krem z dyni

Skoro cały czas mamy jeszcze jesień, to po raz kolejny przepis na danie z cyklu „jesienne smaki” i po raz kolejny w roli głównej wystąpi dynia :) Tym razem przygotujemy pyszny i bardzo rozgrzewający krem z dyni.

Dynia nie jest obecnie składnikiem zbyt często wykorzystywanym w kuchni, jednak ma ona sporo właściwości zdrowotnych (przeczytacie o tym TUTAJ) i warto wprowadzić ją do swojej kuchni.

Krem z dyni – składniki

  • 500g dyni
  • 1 mała papryczka chilli
  • 2 pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • odrobina tartego imbiru (1-2 cm)

Krem z dyni – przepis

Na blaszce do pieczenia układamy obraną i pokrojoną w kostkę dynię, pokrojone w ćwiartki pomidory i ząbki czosnku. Warzywa pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 st. C.

Po upieczeniu przekładamy je do garnka, dodajemy mleczko kokosowe, pokrojoną w cienkie plasterki papryczkę chilli, i drobno pokrojony imbir. Całość gotujemy przez 5-7 minut, a następnie blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.

Wierzch zupy możemy posypać uprażonymi na patelni pestkami dyni.

Krem z dyni Krem z dyni

Smacznego!

 

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.