Kasza bulgur z warzywami

Kasza bulgur z warzywami

Nie zawsze na obiad musimy podawać „wielki kawał mięsa”, czasem wystarczą tylko 3 składniki i odpowiednio dobrane przyprawy, aby wyczarować pyszne danie obiadowe. Tak przygotowany obiad będzie z całą pewnością pożywny, zdrowy i bardzo dietetyczny.

Kasza bulgur jest bogata w składniki wspomagające pracę serca, ponadto obniża poziom cukru w organizmie. Kasza ta jest przygotowana z najbardziej cenionej i wartościowej odmiany pszenicy – pszenicy durum. Kaszę tą otrzymuje się z gotowanych, następnie suszonych i gniecionych ziaren pszenicy. Pszenica durum, zdaniem wielu dietetyków i naukowców jest znacznie zdrowsza od zwykłej pszenicy.

Kasza bulgur zawiera w sobie spore ilości błonnika, dzięki temu wspomaga pracę układu trawienia i zapobiega zaparciom. Nie powoduje dużych skoków cukru w organizmie, więc może być spożywana przez diabetyków (jednak tutaj należy najpierw skonsultować się z dietetykiem).

Kasza bulgur z warzywami – składniki (2 porcje)

  • 100g kaszy bulgur
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cukinia
  • szczypta ziół prowansalskich
  • szczypta bazylii

Kasza bulgur z warzywami – przepis

Kaszę gotujemy wg. przepisu na opakowaniu. W międzyczasie cukinię i paprykę kroimy w drobną kosteczkę.

Na odrobinie oleju kokosowego podsmażamy pokrojone warzywa, aż będą al dente. Doprawiamy je do smaku szczyptą bazylii oraz szczyptą ziół prowansalskich.

Kolejno mieszamy podsmażone warzywa z ugotowaną kaszą.

Tak przygotowane danie możemy podać z listkami natki pietruszki, albo bazylii.

Kasza bulgur z warzywami
Kasza bulgur z warzywami

Smacznego!

4 Comments

  1. Świetny przepis. Danie wygląda przepysznie a w dodatku jest bardzo zdrowe. Właśnie szukałam przepisu jak wykorzystać kaszę bulgur i Twój bardzo mi się spodobał. Na pewno wypróbuję :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.