Dyniowe leczo

Dyniowe leczo

Obecnie praktycznie na każdym blogu kulinarnym znajdziemy przepisy z dynią, no cóż- taki okres :) Nie jestem, a właściwie powinienem powiedzieć, nie byłem zwolennikiem potraw z tego warzywa, jednak dyniowe leczo przekonało mnie do tego, że warto jeść dynię :)

Swoją drogą oprócz oryginalnego smaku, dynia ma też wiele właściwości zdrowotnych – ale o tym możecie przeczytać TUTAJ.

Dyniowe leczo – składniki

  • 800g dyni (waga razem ze skórką)
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 3-4 cm imbiru
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 cukinia
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 300ml mleczka kokosowego
  • 200ml bulionu
  • sól
  • pieprz
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

Dyniowe leczo – przepis:

W moździerzu rozcieramy – pieprz cayenne, ostrą paprykę, słodką paprykę, kolendrę, kurkumę, sól, pieprz, starty na tarce imbir i drobno posiekaną cebulę. Tak przygotowaną pastę przesmażamy przez chwilę na odrobinie oleju.

Dynię obieramy ze skóry, wydrążamy pestki, a miąższ kroimy w kostkę.

Paprykę kroimy w kosteczkę, a cukinię w półplasterki.

Pokrojone warzywa dodajemy do podsmażonej pasty i całość przesmażamy przez ok. 5 minut. Dodajemy bulion i mleczko kokosowe. Całość dusimy przez ok. 20 minut. Następnie dodajemy pomidory z puszki i dusimy razem jeszcze przez ok. 10 minut.

 

Dyniowe leczo możemy podać ze świeżym pieczywem, albo ryżem.

Dyniowe leczo Dyniowe leczo

Smacznego!

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.